Provincie Flevoland



Flevoland vraagt EU om innovatiebijdrage

De Europese Commissie heeft een aantal maatregelen in het leven geroepen om de innovatiekracht van de Europese regios te bevorderen. Eén van die nieuwe instrumenten is het programma Innovatieve Acties, artikel 4 EFRO. Iedere regio waarbinnen één of meer Doelstelling 1 of 2 programmas worden uitgevoerd, heeft de mogelijkheid een programma in te dienen. De achtergrond van het programma is de constatering van de Europese Commissie, dat de Doelstellingprogrammas als het EPD veelal geen ruimte bieden voor innovatieve experimenten met een hoog afbreukrisico. Dergelijke projecten die nodig zijn om nieuwe ideeën van de grond te krijgen, vallen daardoor vaak buiten de boot.

Het programma Innovatieve Acties biedt deze mogelijkheid wel. Flevoland krijgt hiermee de kans tot 80% Europese cofinanciering te verwerven. Voor Flevoland betekent dit initiatief een unieke mogelijkheid om aanvullend op het EPD 2000-2006 en het Regionaal Innovatie-en Technologieplan (RITP) een regionaal programma in te dienen. Bij de Flevolandse aanvraag gaat het om een Europese bijdrage van 3.000.000. Een besluit is eind 2002 te verwachten.

Een belangrijk aangrijpingspunt bij de subsidieaanvraag is het thema e-Europe, waarmee onder andere het thema ICT uit het RITP naadloos aansluit. Binnen dit thema valt ook het project Almere Kennisstad. Dit project is nu zover uitgewerkt dat concrete projectvoorstellen in het ingediende programma kunnen worden opgenomen. Deze projecten van Almere Kennisstad dragen ook bij aan versterking van het imago van de regio en aan de bevordering van kennisuitwisseling binnen en buiten de regio.

Daarnaast wordt in de aanvraag ook de nadruk gelegd op een aantal andere belangrijke themas uit het RITP, zoals technostarters en internationalisering. Hierdoor wordt de regionale component in de aanvraag benadrukt. Samen met de gemeente Almere is intensief gewerkt aan de voorbereiding van de aanvraag. Ook andere gemeenten en partijen worden uiteindelijk bij de uitvoering betrokken.

Lees meer over het Europese Programma voor Flevoland.