Politie Midden- en West Brabant

Drie schoolbussen met 150 kinderen betrokken bij kop-staart aanrijding

Datum: 6/6/2002
Auteur: R.v.Kuik

Aanrijding A16 met 9 gewonden, waarvan één opgenomen in ziekenhuis

Zevenbergschen Hoek: Drie schoolbussen met 150 kinderen uit Hellevoetsluis, en een vrachtauto uit Roosendaal, zijn vanmorgen om 10.00 uur op de A16 ter hoogte van Zevenbergschen Hoek betrokken geraakt bij een kop-staart-aanrijding. Bij de aanrijding raakten 9 mensen gewond, waarvan vier kinderen licht gewond. De chauffeuse en de begeleidster in de laatste bus, die als eerste achterop botste, raakten bekneld en moesten met zware hulpverleningsmiddelen uit de bus worden bevrijd. De beknelde chauffeuse is later met snijwonden opgenomen in een Bredaas ziekenhuis. De begeleidster, die rechts naast haar zat, kon na behandeling van een pols- en elleboogfractuur in een Bredaas ziekenhuis huiswaarts keren. De vier kinderen die bij het ongeval gewond raakten hadden slechts kleine schaaf- of snijwondjes. De 150 kinderen werden door de gemeente Moerdijk direct opgevangen in sporthal de Molenberg in Zevenbergen. Om 15.40 kon de A16 voor alle verkeer weer worden vrijgegeven.

De aanrijding ontstond, doordat de 41 jarige chauffeuse uit Dirksland van de laatste bus kennelijk te laat opmerkte, dat voor haar werd geremd. Zij botste daardoor op haar collega buschauffeuse, die voor haar reed. Hierdoor werd deze bus weer vooruit geduwd tegen een vrachtauto bestuurd door een man uit het Belgische Roeselaere. Door de klap van de aanrijding werd ook hij vooruit geduwd tegen de voorste bus. Hierdoor raakten in totaal drie bussen en een vrachtauto bij de aanrijding betrokken.

Omdat ter plaatse van het ongeval een motoragent van het Korps Landelijke Politiediensten bij een pechgeval op de vluchtstrook stond kwam de hulpverlening extra snel op gang. Vrij kort na het ongeval werd duidelijk dat de 150 schoolkinderen in de drie bussen nauwelijks of geen letsel hadden opgelopen en werd door de gemeente Moerdijk opvang geregeld voor de 150 kinderen en de 35 begeleiders. De gemeente maakte daarbij gebruik van een grote sporthal in Zevenbergen en liet de kinderen met bussen vanaf de plaats van het ongeval vervoeren. Hier werden de kinderen direct bij binnenkomst geregistreerd en opgevangen. Tevens was in de sporthal medische- en psycho-socialehulp aanwezig indien dit nodig mocht zijn. Via de schoolleiding, en begeleiders werden de ouders zo snel als mogelijk geïnformeerd over het welzijn van hun kinderen.

Tegen 11.30 uur slaagden de hulpverleningsdiensten erin de begeleidster uit de bus te bevrijden. Bij onderzoek in het ziekenhuis bleek zij een pols een elleboogfractuur te hebben opgelopen. Omstreeks 12.15 uur kon de beknelde chauffeuse worden bevrijd en naar een ziekenhuis in Breda worden vervoerd. Zij is met meerdere snijwonden ter observatie opgenomen.

De 34 jarige chauffeuse van de andere bus, die vanachter werd aangereden door haar collega, raakte ook min of meer bekneld, maar kon al vrij snel uit de bus worden bevrijd. Ook zij kon na behandeling van verwondingen aan hand en been het ziekenhuis verlaten. De chauffeur van de vrachtauto, en de 3e bus die als laatste werd aangereden, raakten niet gewond.

Om 13.45 uur konden alle kinderen met huiswaarts keren. De bussen werden onder begeleiding van motorrijders van de Koninklijke Marechaussee terug gebracht naar Hellevoetsluis.

Bij de aanrijding werd een traumahelikopter, meerdere ambulances, een Sigmateam, de Brandweerkorpsen Moerdijk en Zevenbergen, Politie team Moerdijk, Korpslandelijke Politiediensten, Koninklijke Marechaussee en Rijkswaterstaat ingezet. De medische zorg op de plaats van het ongeval en de opvang van de kinderen werd aangestuurd door stafmedewerkers van de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen. Bij de gehele operatie waren ongeveer 150 hulpverleners betrokken.

De politie van het team Moerdijk onderzoekt, samen met het Korps Landelijke Politiediensten, de oorzaak en aanleiding van de aanrijding. De tachograafschijven in de bussen zijn voor nader onderzoek door de politie in beslag genomen. De politie verwacht dat het eindresultaat van het onderzoek nog wel enkele weken in beslag kan nemen. De bij de aanrijding betrokken autobussen zijn allen van een busondernemer uit Dirksland.