Lijst Pim Fortuyn

Rotterdam - 06/06/2002
Aan alle kiezers (aspirant)leden en sympathisanten van Lijst Pim Fortuyn.

Allereerst wil ik vanaf deze plaats alle kiezers bedanken voor hun stem, die ons een Kamerfractie van 26 zetels heeft opgeleverd. Een fractie, die zoals u via de pers hebt kunnen vernemen al volop aan het werk is geslagen.

En daarmee raak ik direct een punt waarop de afgelopen weken terecht kritiek is gekomen uit onze achterban. Inderdaad, via de media kon u vernemen over de activiteiten van de fractie. Maar zelf zwegen we als het graf.

Geen enkele verklaring, noch van het partij bestuur, noch van de fractie. Zelfs op het partijbureau kon men u ook niets vertellen. Telefoontjes werden niet beantwoorden. En op uw e-mails kregen een slecht, geautomatiseerd antwoord terug. Ook op uw brieven kwam geen reactie.

Ik geef het direct toe. Fout. Er zijn heel veel redenen aan te voeren waarom het zo is gelopen, maar het had gewoonweg anders gemoeten. Uw telefoontjes, uw e-mails, uw brieven waren daarover klip en klaar. Mijn excuses en ik zal proberen, ik mag wel zeggen als bestuur zullen we proberen om vanaf vandaag beter met u te communiceren. Hoe u met ons en wij met u zullen communiceren zal ik verderop aangegeven.

Hoe nu verder. Hoe gaan wij als Lijst Pim Fortuyn nu verder. Pim mag dan dood zijn. Wat hij geschreven heeft kunnen we lezen. Wat hij gezegd heeft kunnen we nog horen. Wat er over hem geschreven en gezegd is, is niet weg. Kortheidshalve noemen we dat maar even het gedachtegoed van Pim Fortuyn.

Daar moeten we de komende tijd mee aan de gang. Uitspitten, verdiepen, noem maar op. Een stapel boeken op elkaar leggen met daarbovenop een stapel videobanden en daarvan beweren dat dit het dus is, is te kort door de bocht.

Daarbij komt ook nog dat we onze eigen ideeën en onze eigen visies hebben. En soms botst dat met elkaar. Er ligt dus een heel zware en verantwoordelijke taak op alle schouders. En het antwoord op de vraag hoe we daarmee om moeten gaan is nog in de nevelen van de toekomst gehuld. Maar we komen er wel uit. We moeten ook wel. Want van vrijblijvendheid kan geen sprake meer zijn.

Een mandaat is gevraagd. Vertrouwen is gevraagd. En op 15 mei 2002 hebben wij beiden gekregen. En een mandaat en het vertrouwen!

Want zonder valse bescheidenheid mag Lijst Pim Fortuyn zeggen dat ze de verkiezingen heeft gewonnen. Maar tegelijkertijd voelen wij, de mensen achter die naam, ons de grootste verliezer!

Wij zijn bestolen! Nederland is bestolen! En de buit is door ons niet terug te halen. Die buit is door de dood verzwolgen!

Deze uitslag maakt ons ook onzeker. Aan de ene kant het succes, aan de andere kant die enorme verantwoordelijkheid. We hebben ons zelf de afgelopen dagen en weken afgevraagd of we het kunnen. En die vraag spookt nog wel door ons hoofd!

Want die massale rouw, dat respectvolle eerbetoon, die ontroerende boodschappen, op briefjes, op kaartjes, met bloemen, met teddyberen en noem maar op. Het heeft ons beangstigd. En niemand, wij ook niet, de kranten niet, de televisie niet, de gevestigde politiek niet. Niemand! Pas na zijn dood zagen we hoe Pim uw hart heeft geraakt. Pim was een vertrouwde huisvriend geworden.

Maar we zijn ook nog iets anders. Naast alle onzekerheid worden we bovenal gedreven door vastberadenheid!

En die vastberadenheid om het gedachtegoed van Pim Fortuyn uit te dragen, er mee aan het werk te gaan is niet te breken. Daar kan geen dreigbrief, geen enveloppe met wit poeder, daar kan geen kogel ter wereld wat aan doen!

We zullen fouten maken. Dat weten we nu al. Want we zijn onervaren.

We zullen de verkeerde dingen zeggen. Dat weten we ook en dat hebben we ook al gedaan.

Maar weest er van overtuigd dat wat u ook van ons hoort of wat u ook over ons verneemt, wat we zeggen en wat we doen. Wij worden door dezelfde de liefde voor Nederland gedreven. Diezelfde gedrevenheid als waarmee Pim de politiek inging!

Een nieuwe Pim Fortuyn zal nooit meer opstaan. Ieder mens is uniek. Ieder mens heeft zijn of haar eigen gaven en moet worstelen met zijn of haar gebreken. Wij, mensen van en achter de Lijst Pim Fortuyn mogen met zijn gedachtegoed aan de slag.

En dat ervaren wij als een opdracht. Een opdracht over een gesloten graf heen. Maar wel een opdracht.

Dat betekent niet dat we niet kritisch zijn. Pim was dat ook. Kritisch op zichzelf en zijn ideeën. Kritisch ook op zijn mensen. Dus zijn wij dat ook! Wij moeten dus ook kritisch zijn op elkaar.

Meer dan 1.600.000 kiezers hebben ons het gedachtegoed van Pim Fortuyn toevertrouwd. Zijn ideeën, zijn uitspraken, zijn beloftes maar ook zijn kritiek. Dat sprak de mensen aan.

Niet alleen kritiek op Paars, maar ook kritiek op de mensen zelf. Kritiek op eigen egoïsme. Hij zei het hen recht in hun gezicht dat hij ook iets nièt ging doen wat zij misschien wel heel graag wilden.

En dat is ook onze instelling. Wij beloven u, naar ons beste weten, naar ons beste kunnen, naar ons beste vermogen de politieke erfenis van Pim Fortuyn te zullen bewaren en daar bestuurlijke vorm aan te geven. Nederland zal als het aan ons ligt daarvan profiteren!

Maar besef ook heel goed dat wij met een enorme weerstand van gevestigde belangen te maken zullen krijgen. En U als moderne mens bent niet bepaald een wachtend mens. De moderne mens wil op korte termijn succes zien.

Echter onze taak is niet alleen aan de successen op korte termijn te werken, maar ook te denken in termijnen van tien jaar, in termijnen van twintig jaar en als het even kan zelfs in termijnen van dertig jaar.

Van ons wordt ook verwacht dat we denken aan uw kinderen! Van ons wordt verwacht dat we denken aan uw kleinkinderen!

We ervaren deze stembusuitslag als een geschenk. Een geschenk om mee te gaan werken. Een geschenk om mee aan de gang te gaan. Een geschenk om te gebruiken ten dienste van de Nederlandse samenleving. En dat zullen we doen!

Maar waar we in alle gedrevenheid voor moeten oppassen, is om van Pim Fortuyn een heilige te maken. Dat was hij niet. Pim was zeker een bijzonder mens, maar ook niet meer dan dat!

Hij sprak velen aan, maar er waren evengoed zeer velen die door hem werden afgestoten. Het zo duidelijke zichtbare verdriet van heel veel mensen, beperkte zich bepaald niet alleen tot de Fortuyn aanhangers. Dat verdriet liep dwars door alle politieke verdeeldheid heen. Het liep door alle lagen van de bevolking heen.

Lijst Pim Fortuyn zal dan ook niet meewerken aan de verheerlijking van haar overleden lijsttrekker. Dat dient geen enkel doel. De samenleving is er niet mee gebaat en wij zijn er niet mee gebaat. Het gaat te ver om rekenschap te moeten afleggen aan een dode.

Pim was geen leider. Wel een leidsman. Hij inspireerde, maar hij eiste geen slaafse volgzaamheid. Wat we dus wel moeten doen is proberen duidelijk te krijgen wat Pim Fortuyn betekent heeft voor de Nederlandse politiek. En dat is niet alleen een verantwoordelijkheid van Lijst Pim Fortuyn. Ook anderen hebben de verantwoordelijk-heid om in dat proces hun bijdrage te leveren!

Er zijn op dit moment twee kanalen waarlangs het politieke gedachtegoed Pim Fortuijn naar buiten komt.

Op dit moment staat natuurlijk de fractie in de Tweede Kamer het meest in de belangstelling. Wat doet die fractie en waarom doet die fractie zus en handelt ze zo.

Het antwoord op die vragen zult u van ons niet horen. Als politieke partij Lijst Pim Fortuyn zijn wij van mening dat de fractie onafhankelijk hoort te opereren ten opzichte van de partij. Zij is dus ons inziens zelf verantwoordelijk voor haar eigen communicatie naar de leden en de kiezers.

Maar ook al is de fractie in onze ogen onafhankelijk, dit betekent nog niet dat wij als partij(bestuur) ons er niet mee (mogen) bemoeien. Tenslotte zijn er 26 Kamerleden gekozen op naam van de politieke vereniging: Lijst Pim Fortuyn. En dat bent u als u lid bent (of wordt!) en wij als het bestuur. Het kan dus niet zo zijn dat die fractie maar ongecontroleerd haar gang kan gaan.

Maar het is ook weer zo, dat de kieswet die 26 Kamerleden de mogelijkheid geeft om compleet onafhankelijk te opereren.

U merkt, er is een spanningsveld. En daar zullen we de komende tijd mee moeten leren omgaan.

Wij zijn dus het tweede kanaal waarlangs het politieke gedachtegoed van Pim Fortuijn zich manifesteert. En in tegenstelling tot de fractie hoeft de partij gèèn compromissen te sluiten. En met dat gegeven zullen wij, ook namens u, de verrichtingen van de fractie zeer kritisch volgen.

Op dit moment wordt hard gewerkt om een partij-organisatie op te zetten. Het partij bureau zal zodanig worden georganiseerd dat een doeltreffende communicatie tussen u en ons mogelijk wordt. Wij hebben in de afgelopen tijd wat aanloop problemen gehad, maar zijn er van overtuigd dat die nu opgelost zijn. Met een aantal vrijwilligers en vaste krachten zal er over enkele maanden een solide organisatie zijn neergezet, waar u altijd terecht kunt met uw vragen, uw opmerkingen en suggesties. In de tussentijd zullen we ons best blijven doen om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Heel veel aandacht zal daarbij worden besteed aan onze website. www.lijst-pimfortuyn.nl

Wij zien de website als het belangrijkste communicatie middel tussen u en ons. De afgelopen maanden werd er soms wel wat en soms niets mee gedaan. Maar ook dat gaat veranderen. Het dagelijks verversen van de website is één van de doelen die we ons gesteld hebben.

Waar we ons nu ook mee bezig gaan houden is de organisatie van de afdelingen in het land. Die worden per kieskring georganiseerd. Dat betekent dat er 19 kieskringen van de Lijst Pim Fortuyn zullen komen. Als eerste zal de Kieskring Zeeland de spits afbijten en dan volgen in een hoog tempo de overigen.

En dat hoge tempo is noodzakelijk, want in maart volgend jaar zijn er verkiezingen voor provinciale staten. Op basis van het aantal stemmen van 15 mei betekent dit dat we van 756 zetels die er landelijk te vergeven zijn er 121 zouden winnen.

Het zou mooi zijn als we dat aantal inderdaad halen, nog mooier zou het wezen wanneer we daar over heen zouden komen.

Maar ook dat betekent weer een grote inzet van iedereen.

Zo snel als mogelijk zal een congres worden georganiseerd. Daarvoor is het nodig dat de ledenadministratie zo'n beetje op orde is. Op dit moment wordt daar aan gewerkt en we hopen dat volgende week alle aanmeldingen verwerkt te hebben. Een exacte datum kunt u binnenkort op de website vinden. Alsmede de agenda voor die vergadering.

Nog een enkel woord over de procedures die het advocaten duo Spong/Hammerstein aan het voeren is.

De opdracht aan de advocaten is van zowel Pim Fortuijn, als de politieke vereniging Lijst Pim Fortuyn. De fractie staat hier gewoon buiten. Als politieke vereniging zijn wij van mening dat uitlatingen van diverse politici, journalisten en columnisten wel degelijk hebben bijgedragen aan aanzetten tot haat.

Wij willen daar een uitspraak van de onafhankelijke rechter over. En of dat nu wel of niet lastig is voor de fractie bij het voeren van de coalitie besprekingen maakt ons niets uit. De tegenstanders van deze actie mogen bedenken dat onze lijsttrekker is vermoord. Wij voelen ons gewoon aan Pim verplicht om dit tot het uiterste door te zetten!

Tenslotte. Er is de komende tijd een grote hoeveelheid werk te verzetten. Pim Fortuijn heeft daarvoor een aanzet gegeven. Op zijn naam zijn 26 Kamerleden nu werkzaam in het parlement. Pim is niet meer bij ons, maar in zijn nalatenschap heeft hij aangegeven, in welke richting we kunnen proberen om de veelheid van problemen in dit land aan te pakken. En op welke manier we kunnen proberen ze op te lossen. Laten we met elkaar daar de schouders onderzetten!

Breda, 5 juni 2002

Peter Langendam.