Gemeente Hoogeveen

Nieuws
---

5 juni 2002

Lieveheersbeestjes op luizenjacht

De afdeling Groenvoorziening van de gemeente Hoogeveen begint morgenochtend vroeg - donderdag 6 juni - met het uitzetten van larven van lieveheersbeestjes in de strijd tegen bladluizen. Het is voor de vierde keer dat de gemeente van deze methode gebruik maakt. Nieuw is dat er bij enkele bomen een proef wordt gedaan met de inzet van gaasvliegen in de strijd tegen de
esdoornbladluis. Deze vlieg legt zijn eitjes in de eitjes van de esdoornbladluis.

Eveneens nieuw is dat er met veertien gemeenten een landelijk team is opgezet, dat de resultaten van de bladluisbestrijding in kaart brengt. In bomen waarin de larven zijn uitgezet worden de bladluizen op
verschillende tijdstippen geteld. Dat gebeurt ter vergelijking ook in bomen waar geen larven zijn uitgezet. Daaruit kunnen conclusies worden getrokken over de effectiviteit van dit 'wapen' tegen de bladluis.

Schadelijk voor conditie boom

Bladluizen zorgen voor overlast door de kleverige substantie die ze afscheiden. De luizen zuigen het sap uit de boom, benutten de eiwitten en scheiden de overtollige suikers af. De smurrie komt op auto's terecht, zorgt voor gladheid op trottoirs en is moeilijk te verwijderen. Verder zijn de luizen nadelig voor de conditie van de boom. Een flinke kolonie kan zorgen voor verdroging van takken en bladverlies.

Lieveheersbeestjes vormen de natuurlijke vijand van de bladluizen. De larve van een lieveheersbeestje kan ongeveer vierhonderd luizen verorberen. Eenmaal volwassen eet een lieveheersbeestje minimaal vijfduizend luizen tijdens zijn leven van drie tot twaalf maanden.

Parkeerplaatsen

In de gemeente Hoogeveen worden dit jaar in ruim twintig straten larven van
lieveheersbeestjes uitgezet. Dat zijn de plaatsen waar bewoners extreem veel overlast ondervinden van de bladluis. Het gaat om bomen bij parkeerplaatsen en in enkele gevallen bij woningen.

Het is voor de vierde keer dat de gemeente Hoogeveen larven van lieveheersbeestjes inzet in de strijd tegen bladluizen. Bestrijding met chemische middelen werkt ook uitstekend, maar dat is duurder en milieubelastend.

© Copyright Gemeente Hoogeveen