DIABETES FONDS

Diabetes Fonds start onderzoek naar preventie van hart- en vaa

Amersfoort- Het Diabetes Fonds gaat een onderzoek financieren naar het verband tussen een verstoorde vetstofwisseling bij mensen met diabetes en hart- en vaatziekten. Wordt het verband aangetoond, dan heeft dat grote gevolgen voor de behandeling van mensen met type 2 diabetes. Het zou de gemiddelde levensverwachting verhogen en leiden tot minder complicaties aan organen. Hart-en vaatziekten zijn nu nog de belangrijkste doodsoorzaak van mensen met diabetes. De eindresultaten van dit onderzoek zullen over 4 jaar bekend worden.

De huidige behandeling van type 2 diabetes is erop gericht de glucosewaarden in het bloed op een goed niveau te krijgen en te houden. Daarnaast is het belangrijk een hoge bloeddruk en cholestorolgehalte te bestrijden. Het onderzoek richt zich op de vraag of in de behandeling ook gelet moet worden op een verstoorde vetstofwisseling die na een maaltijd optreedt. In het onderzoek worden 200 personen gevolgd verdeeld over groepen; met en zonder diabetes respectievelijk met en zonder hart- en vaatproblemen. Door de groepen een gezonde danwel een vetrijke maaltijd te laten eten kan in de tijd gevolgd worden welke invloeden een maaltijd heeft op het lichaam. Mensen met diabetes hebben een sterk vergrote kans op hart- en vaatziekten (2 tot 4 maal) ten opzichte van mensen die geen diabetes hebben.
Het onderzoek gaat uitgevoerd worden aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam en zal onder leiding staan van professor dr. Rob Heine.

In Nederland hebben 800.000 mensen diabetes, waarvan iets meer dan 700.000 type 2 diabetes. Dit type diabetes kenmerkt zich doordat het lichaam het hormoon insuline niet meer voldoende aanmaakt of dat het lichaam niet meer goed reageert op insuline. Hierdoor is het bloedglucosegehalte te hoog. Dit zorgt voor schade aan allerlei organen, wat uiteindelijk kan leiden tot de genoemde hart- en vaatproblemen, achteruitgang van het gezichtsvermogen of aantasting van de nierfunctie.

Diabetes Fonds financiert diabetesonderzoek in Nederland en geeft publieksvoorlichting. Doel is om diabetes en complicaties te genezen en te voorkomen.

+ + + + + + EINDE PERSBERICHT + + + + + +

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Diabetes Fonds
Hoofd PR & Voorlichting
Harald van der Mespel

Telefoon: 033 4622055
Mobiel: 06 14898352

Achtergrondinformatie:
Factsheet: Onderzoek naar invloed van vetstofwisseling bij diabeten

In Nederland hebben 800.000 mensen diabetes. Het is een chronische aandoening. Ondanks medicamenten en een adequate behandeling kunnen toch complicaties ontstaan. Het risico op hart- en vaatziekten is bij mensen met type 2 diabetes sterk vergroot. De onderzoeksgroep van professor Heine (VU Medisch Centrum in Amsterdam) gaat onderzoeken wat de invloed is van een verstoorde vetstofwisseling bij mensen met type 2 diabetes.

Wat is type 2 diabetes?
Bij type 2 diabetes is het lichaam ongevoelig geworden voor insuline en/of het maakt minder insuline aan dan nodig is. Insuline wordt gemaakt door de beta-cellen in de eilandjes van Langerhans. Deze eilandjes van Langerhans bevinden zich in de alvleesklier, een orgaan in de buurt van de maag. Door de ongevoeligheid en/of tekort aan insuline blijft het glucosegehalte in het bloed te hoog.

Het risico op type 2 diabetes neemt toe met de leeftijd. Meestal ontstaat type 2 diabetes na het 40ste levensjaar. Maar tegenwoordig komt type 2 diabetes steeds vaker voor dertigers. Er zijn zelfs al tieners met deze vorm van diabetes.

Wat is de behandeling bij type 2 diabetes?
Tot op heden bestaat de behandeling meestal uit tabletten en een leefstijladvies. Aanvullende insuline injecties is voor veel mensen onvermijdelijk. Veel mensen met type 2 diabetes blijken te dik te zijn, net zoals vele anderen in ons land. Door meer te bewegen vallen mensen vaak af (wat op zich al gezond is), en daarnaast wordt het lichaam ook gevoeliger voor insuline. Voorkomen van hoge glucosewaarden in het bloed is het doel van deze behandeling. Ook is in de beehandeling aandacht voor de bloeddruk en het cholestorolgehalte.

Wat zou een betere behandeling zijn voor mensen met type 2 diabetes? Ondanks de huidige behandeling overlijden nog steeds veel mensen met diabetes aan hart- en vaatziekten. Mensen met diabetes hebben een 2 tot 4 maal hogere kans op hart- en vaatziekten dan mensen zonder diabetes. In de behandeling zou, volgens Rob Heine, niet alleen aandacht moeten zijn voor het voorkomen van die hoge glucosewaarden in het bloed, maar ook voor het tegengaan van een verstoorde vetstofwisseling.

Wat is het nut van het onderzoek?
Door nader onderzoek wil professor Heine bewijzen of mensen met diabetes, waarbij na de maaltijd grote stijgingen in het vetgehalte in het bloed zijn waargenomen, een grotere kans hebben op hart- en vaatziekten dan mensen met diabetes die niet deze vetstoornissen hebben. Kan de stelling bewezen worden, dan zal de behandeling moeten worden aangepast. Deze zal dan meer toegespitst moeten worden op de vetstofwisseling na de maaltijd.
Door deze risicofactor aan te pakken zullen mensen met diabetes gemiddeld langer leven en hebben minder kans op de levensbedreigende optredens van hart- en vaatziekten. Voor de 800.000 mensen met diabetes zou dat van levensbelang kunnen zijn.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?
Er werken 200 personen mee aan het onderzoek. Die worden verdeeld over 4 groepen: met en zonder type 2 diabetes respectievelijk met of zonder hart- en vaatziekten. De groepen krijgen oftewel een gezonde koolhydraatrijke maaltijd oftewel een minder gezonde 'vetrijke' maaltijd. De maaltijden bevatten evenveel calorieën, maar verschillen in gezondheid. In de onderzoeksperiode van 4 jaar worden in verschillende periodes bij deze groepen na het ontbijt en de lunch de waarden van de vetstofwisseling en glucosespiegel vastgelegd.


07 jun 02 20:27