NSGK

Eerste gespecialiseerde muziekconsulenten van Nederland

Op vrijdag 7 juni vindt de feestelijke diploma-uitreiking plaats van de allereerste lichting muziekconsulenten voor het speciaal onderwijs. Deze tweejarige opleiding is een uniek samenwerkingsverband tussen Marianne Wiersema (specialiste op dit terrein), de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) en het Conservatorium van Amsterdam. Het doel is het muziekonderwijs in het speciaal onderwijs grondig te verbeteren, omdat muziek een belangrijk instrument is voor de ontwikkeling van kinderen met een handicap. Het welslagen van de eerste lichting consulenten wordt in stijl gevierd met een muzikaal feest en een swingende boottocht door de Amsterdamse grachten.

In Nederland bestaat voor alles een opleiding of cursus: van jurist tot pottenbakker. Maar vreemd genoeg konden mensen die muziekles wilden geven in het speciaal onderwijs tot nu toe nergens terecht voor scholing. Zowel conservatoria als Pabo's besteden nauwelijks of geen aandacht aan deze doelgroep. Ook is er geen specifieke literatuur of geschikte methode te vinden die vakdocenten en groepsleerkrachten op weg helpt. Dit onvermogen leidde ongewild tot verwaarlozing van het vak muziek.
En dat is jammer, want muziek is erg belangrijk voor kinderen met een handicap. Juist in het speciaal onderwijs, waar leerlingen zitten met problemen van uiteenlopende aard (motoriek, spraak-taal, sociaal-emotionele problemen, leer-en gedragsproblemen, ontwikkelingsachterstanden) is muziek bij uitstek het middel om ontwikkelingskansen te stimuleren. Muziek maken geeft ze plezier en ontspanning. Terwijl ze zich heerlijk uitleven, geluid maken en bewegen zijn ze spelenderwijs bezig met luisteren, lezen en zelfs rekenen. Ze leren zich concentreren, samenwerken en oefenen hun motoriek.
Recente wetenschappelijke onderzoeken onderstrepen dit, maar minstens zo belangrijk is dat mensen in de praktijk steeds weer zien hoe kinderen met een handicap, voor wie alles zoveel extra inspanning kost, door muziek opbloeien, zich ontspannen, samen plezier beleven, en ongemerkt gestimuleerd worden op alle terreinen van hun ontwikkeling. Zo zetten muzieklessen een autistisch meisje aan tot praten, liet muziek een leerling met flinke motorische problemen zijn armen boven 'zijn plafond' reiken, en verdween hoofdpijn vaak als bij toverslag. Voldoende reden om het vak muziek in het speciaal onderwijs te promoten en op de rails te zetten!
De cursus van het Conservatorium van Amsterdam en de NSGK leidt een kleine groep leerkrachten op tot muziekconsulenten in het speciaal onderwijs, die op hun beurt leerkrachten in het speciaal onderwijs gaan opleiden en begeleiden. Een train-de-trainers-project dus. De eerste afgestudeerden zullen nu op de scholen in Nederland aan de slag gaan. Maar eerst zullen ze op 7 juni hun certificaat in ontvangst nemen.

Vanzelfsprekend wordt deze bijzondere gebeurtenis feestelijk gevierd. Vanaf 13.00 uur krijgen de leerlingen van de Mytyl-Tyltylschool Amsterdam een muzikaal feestje aangeboden. Aansluitend vindt daar de uitreiking van de certificaten plaats (door de directeur van de NSGK), waarna de dag afgesloten wordt met een 'swingende boottocht' door de Amsterdamse grachten. De boot (Anna Maria) vertrekt om 17.30 uur vanaf de Stopera en zal op verschillende plaatsen aanleggen, waar de kersverse muziekconsulenten een muzikaal optreden zullen geven. De tocht eindigt om 20.00 uur bij het Centraal Station.

U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij een van de programma-onderdelen.

Voor meer informatie hierover, of voor een gesprek met een van de betrokkenen, kunt u zich wenden tot: Marianne Wiersema, initiator, projectleider, hoofddocent 'Muziek Speciaal', tel. 023-5472171/
06-28547703, e-mail: horusmuziek@quicknet.nl
Voor meer informatie over de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind, de belangrijkste financier van het project, kunt u contact opnemen met de heer M. Verburg, tel. 020-6791200/06-19384343, e-mail: verburg@nsgk.nl.

27 mei 02 08:00