Gemeente Geldrop


Internetpublicatie, 5 juni 2002

GELDROP FINANCIEEL GEZOND
JAARVERSLAG STRAALT SAMENWERKING UIT

"Geldrop is een 'gezonde' gemeente" zo concludeert wethouder S.A.J. van Leijsen naar aanleiding van het onlangs door het college vastgestelde jaarverslag 2001. Verantwoordelijk wethouder van Leijsen concludeert dit naar aanleiding van het positieve saldo van 5 miljoen (toen nog gulden) van 2001. Dit positieve resultaat werd vooral veroorzaakt door een hogere uitkering van het Rijk, maar ook het 'voorzichtige' begroten binnen het gemeentelijk apparaat en de onverwacht lage rentestand voor het geleende kapitaal zijn daar de oorzaak van. Op donderdag 6 juni, vergadert de gemeenteraad over het jaarverslag.

De cijfers op een rijtje:
Totaal jaarresultaat - voordelig fl. 5,4 milj. 2,4 milj. Hiervan is reeds verantwoord bij najaarsnota fl. 1,4 milj. 0,6 milj. Rekeningresultaat - voordelig fl. 4,0 milj. 1,8 milj.

UITKERING RIJK
Dit voordelig resultaat bestaat uit meerdere posten. De belangrijkste post is de uitkering van het Rijk. Door afrekeningen over de jaren 1999, 2000 en een voorlopige afrekening over 2001 is fl. 0,7 miljoen ( 0,3 miljoen) extra ontvangen.

Daarnaast is de zogenaamde "behoedzaamheidsreserve" over 2001 uitgekeerd van fl. 1,2 miljoen ( 0,5 miljoen). Dit is een reserve door het Rijk gevormd binnen het gemeentefonds. Na afloop van het begrotingsjaar vindt verrekening plaats op basis van de uitkomsten van de nacalculatie door het Rijk van haar netto-Uitgaven. Voor 2001 heeft dit een voordelig resultaat opgeleverd.

RENTE
Ook de post 'rente' is oorzaak van dit positieve resultaat. Door het oversluiten van geldleningen tegen een lager rentepercentage zijn in 2001 voordelen behaald. Daarnaast zijn minder rentelasten toegerekend aan de producten omdat een aantal investeringswerken niet of later in uitvoering zijn genomen.

Ook het product Werkgelegenheid heeft een voordeel opgeleverd en het niet volgens plan, bijv. het Milieuplan, uitvoeren van werkzaamheden droeg bij aan dit batig saldo. Deze werkzaamheden zijn doorgeschoven naar 2002. Onder de stelposten resteerde op de post onvoorziene uitgaven een batig saldo dat niet in 2001 is besteed.

BESTEMMING VAN HET RESULTAAT

* Fl. 0, 7 miljoen / 0,3 miljoen: nog uit te voeren werkzaamheden/ te maken kosten in 2002;

* Het op gewenst niveau brengen van de voorziening die gevormd is om aan de verplichting te kunnen voldoen die is ontstaan door het opbouwen van verlof- en uursaldo tegoeden van het personeel. Hieraan wordt fl. 1,6 miljoen ( 0,7 miljoen) toegevoegd.
* Van het restant resultaat wordt fl. 0,2 miljoen ( 0,1 miljoen) toegevoegd aan het herstructureringsfonds en fl. 1,5 miljoen ( 0,7 miljoen) aan de algemene reserve.

RESULTAAT GRONDEXPLOITATIES
Binnen de 'gesloten administratie' van het zogenaamde Grondbedrijf is een aantal grondexploitaties afgerond. Tussentijds zijn delen van de grondexploitatie van Gijzenrooi afgerond waardoor er een voordelig resultaat is ontstaan. Het totaal voordelig resultaat bedraagt hierdoor fl. 31,5 miljoen ( 14 miljoen). Volgens de richtlijn van de Provincie is van deze winst fl.16 miljoen ( 7 miljoen) toegevoegd aan de voorziening dekking verliessaldi voor te verwachten nadelige exploitatiesaldi en risico's en is voor fl.15,5 miljoen ( 7 miljoen) een reserve Grondbedrijf gevormd ter afdekking van algemene conjunctuurrisico's en eventuele specifieke risico's.

TOEKOMST
Het eigen vermogen is in 2001 toegenomen met fl. 19,6 miljoen ( 8,9 miljoen). Dit wordt voor fl. 15,5 miljoen ( 7 miljoen) veroorzaakt door de winst op de grondexploitaties. Het restant heeft hoofdzakelijk betrekking op de rentebijschrijving op de reserves. De toevoeging aan de reserves vanuit de bestemming van het voordelig resultaat 2001 wordt na besluitvorming in 2002 verwerkt. Financieel is Geldrop dus een gezonde gemeente. "Een gemeente die klaar is om de samenvoeging met Mierlo aan te gaan" zo zegt wethouder van Leijsen.