Ingezonden persbericht


Persbericht 7 juni 2002

TIEN PUPS VAN AZIATISCHE WILDE HONDEN NU TE ZIEN
Grootste geregistreerde groep in dierentuinen wereldwijd !

Sinds gisteren zijn ze écht goed te zien: tien pups van de Aziatische rode honden. Ze werden ongeveer acht weken geleden geboren, maar verbleven de eerste tijd in hun nesten onder de grond. Verzorgers hoorden regelmatig gepiep en hoopten dus dat het goed ging met de jongen. De beide moeders gaven de voorkeur aan het hol waar vorig jaar reeds elf pups werden groot gebracht. Dat twee vrouwtjes jongen krijgen komt niet vaak voor: normaliter krijgt alleen het leidende vrouwtje jongen. Naast het grote aantal jongen is de geboorte ook bijzonder omdat Safari Beekse Bergen het enige dierenpark in Nederland is die deze diersoort in haar collectie heeft. In het totaal heeft het park nu 27 wilde honden. Nergens ter wereld is in dierentuinen zo'n grote groep te zien. In de komende jaren zullen enkele dieren verhuizen naar andere dierentuinen in Europa. Eerst is het van belang dat zij meemaken hoe een nest pups grootgebracht wordt: een les "kraamzorg" en "opvoedkunde" vergoot de kans dat zij later óók met succes jongen grootbrengen. Dit is van groot belang. De Aziatische rode hond is namelijk een zeldzame diersoort: er leven naar schatting nog slechts 5000 exemplaren in het wild. Ook in dierentuinen leeft maar een kleine populatie.

De hond eet prooidieren variërend in grootte van veldmuizen tot herten, en plantaardig voedsel zoals bessen. Het uiterlijk van het dier heeft veel overeenkomsten met die van een vos: een spitse snuit en grote spitste oren die omhoog staan. De vacht is lichtbruin van kleur en vertoont een witte bles op de borst. De wilde honden leven voornamelijk in oost en centraal Azië. Ze kunnen zeer uiteenlopende temperaturen verdragen, van het koude klimaat in de Himalaya tot het warme vochtige klimaat in het zuiden van Azië.

Aziatische rode honden kunnen twee tot tien jongen per worp krijgen. Het grootbrengen van de pups is een sociale gebeurtenis. Na een draagtijd van 60 tot 70 dagen worden de pups geboren. Zolang de pups te jong zijn om mee te jagen blijft een lid van het roedel (vaak de moeder) achter. Als de rest van het roedel terugkeert, braken ze een deel van het voedsel op voor het nest. Op een leeftijd van zeventig tot tachtig dagen verlaten de jonge honden het nest. Na zeven maanden gaan ze mee op jacht en na een jaar zijn ze geslachtsrijp.

De jongen zijn nu regelmatig te bewonderen in hun verblijf langs de Wandelsafari. Safari Beekse Bergen is gedurende de maanden mei en juni dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Met een all-in ticket voor de Safaribus, Safariboot, de Wandelsafari en de Safari met de eigen auto, kunnen de bezoekers een reis maken door het grootste dierenpark van Nederland. Volwassenen betalen voor het all-in ticket ¤ 12,50 p.p., kinderen 3 t/m 11 jaar betalen ¤ 11,- p.p. Voor meer informatie, de Beekse Bergen-infolijn: 0900-2335732 (0,40 euro per minuut), of internet:www.beeksebergen.nl.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Goof Lukken, Marketing & Communicatie-manager Safari Beekse Bergen 013-5491100 Bijlage (wanneer aanwezig) foto: enkele speelse pups van de Aziatische wilde honden

Met vriendelijke groet,

Goof Lukken
Marketing & Communicatiemanager Beekse Bergen
Otterpark Leeuwarden

Beekse Bergen Exploitatie B.V.
postbus 42
5080 NJ Hilvarenbeek
tel. algemeen:(0031) (0)13-5491000
tel: (0031) (0)13-5491116
fax: (0031) (0)13-5366716
www.beeksebergen.nl/www.aqualutra.nl

Beekse Bergen en Otterpark Leeuwarden maken deel uit van de Libéma-groep