Ingezonden persbericht

Paard op hol presenteert new forms festival

EEN GRENSVERVAGEND PERFORMANCE FESTIVAL

DEN HAAG, 20020527 -- De derde editie van het New Forms-festival zal op 7 en 8 juni plaats vinden in Theater aan het Spui, Den Haag. Thematisch is het festival dit jaar gewijd aan 'Roots en Rituelen' en wordt binnen het programma onderzocht hoe hedendaagse kunstenaars hiermee binnen hun performances omgaan. Onder de ongeveer twintig festivalacts bevinden zich COIL, VON MAGNET, BIOSPHERE, FENNESZ, JULIAN COPE, MARTIN MORALES & FUTURO FLAMENCO, LITTLE AXE en LA MUSICA DELLA MAFIA.

Op 7 juni zullen volgende optredens te zien zijn: (* = exclusief voor New Forms)
*COIL, de legendarische groep rondom Peter Christopherson en John Balance, die reeds vanaf 1983 vernieuwende elektronische muziek produceert.
*JULIAN COPE, de voormalige voorman van The Teardrop Explodes en auteur van het standaardwerk 'The Modern Antiquarian' over de Keltische heidense cultuur. Cope zal naast een lezing, gebaseerd op dit boek een akoestisch solo-optreden verzorgen. LITTLE AXE, een band met ex-Tackhead-leden Skip McDonald, Keith Leblanc en mixer Adrian Sherwood (On U Sound), die een unieke combinatie van dub en blues produceren. TARZAN, een danstheater-voorstelling van Gonnie Heggen, Frans Poelstra, Steven Heather, Jacquine van Elsberg en Robert Steijn gebaseerd op het aloude verhaal van Tarzan, Lord Of The Jungle en zijn geliefde Jane.
*LAW-RAH COLLECTIVE, dansperformance 'Isolation' van muzikant Bauke van der Wal i.s.m. danseressen Esther Klinkers en MIrjam Visser, met als uitgangspunt het ritueel als vorm van omgaan met angst.
*RED HEADED NURSE, een multimedia ritueel project, waarin de Haagse groepen Soft Posh en Au samenwerken. DJ LE FUNKUBINE, Nederlandse DJ die dancebeats met etnische invloeden combineert.

Op 8 juni staan volgende optredens gepland:
LA MUSICA DELLA MAFIA (Mimo Siclari ed I Cantori di Malavita), Italiaans project rondom tot voor kort onbekend gebleven Calabrische liederen, waarin de Mafia-cultuur wordt bezongen.
*VON MAGNET, het internationale collectief rondom Phil Von, dat intense performances uitvoert waarin electronica, flamencodans, beeldende kunst en videobeelden worden geïntegreerd.
*BIOSPHERE, oftewel Geir Jensen, één van de belangrijkste ambientcomponisten van Europa die in zijn afgelegen arctische studio in Tromsö, Noorwegen eigenzinnige composities produceert.
*CHRISTIAN FENNESZ uit Oostenrijk, die gebruik makend van gitaarsamples en computer atmosferische soundscapes maakt en *JON WOZENCROFT, oprichter van multimedia uitgeverij Touch en als beeldend kunstenaar betrokken bij de grafische en visuele vormgeving van de optredens van Fennesz en Biosphere..
*HAZARD, oftewel de Zweed Benny Jonas Nielsen, maker van omgevingsgeluiden die zijn gebaseerd op extreme klimatologische omstandigheden en *HEITOR ALVELOS, een Portugese beeldend kunstenaar die zich zowel met grafische vormgeving, installatiekunst als videoprojecties bezighoudt..
*MIMETIC, een elektronisch soloproject van Zwitser Jerome Saudan, waarin hij de grenzen tussen soundscapes en dancebeats verkent.
*MARTIN MORALES & FUTURO FLAMENCO, DJ en oprichter van de platenlabels Ocho en Manteca, presenteert zijn nieuwe project 'Futuro Flamenco', waarin hij samenwerkt met flamencodansers en -muzikanten. KOPNA KOPNA, veelbelovende Nederlandse band die samenwerkt met Tom Pintens (Zita Swoon).

Beide dagen is in de foyer van het theater een programma met performances/installaties (van o.a. ELINE en de ALLOCHTONEN, JESSY RAHMAN, XAVIER VAN WERSCH en DEEEZ!) en een videoprogramma (met o.a. films van JESSY RAHMAN en LUC GOBBYN en documentaires over The Ex in Ethiopie en De Sensorband in Burkina Fasso) te zien.

Het festival vindt plaats op vrijdag 7 en zaterdag 8 juni in Theater aan het Spui, Spui 187, Den Haag. De aanvang is beide avonden om 21.00 uur. De voorverkoop voor het festival is begonnen en kaarten kosten ¤ 22,50 per avond. Voorverkoop bij Theater aan het Spui, tel. 070-3465272 of via de Uitlijn: 0900-0191 (40 eurocent per minuut). New Forms wordt geproduceerd door Paard Op Hol i.s.m. Theater aan het Spui.
---


Ingezonden persbericht