Ingezonden persbericht

Afdeling Communicatie
Hilversum, 06-06-2002

Televisie
VERMIST
Uitzending vrijdag 7 juni
Nederland 2 ­ 21.50 uur

Na 57 jaar ontmoeting aan het graf

In Tros vermist van vrijdag 7 juni een ontmoeting tussen twee mensen van wie het leven - meer dan een halve eeuw geleden - door een pistoolschot in één klap veranderde. Vlak voor de bevrijding in 1945 werd de 32-jarige verzetsman Jan Delnaaij doodgeschoten tijdens zijn vlucht. De Haagse lithograaf, vader van drie jonge kinderen, hielp in de oorlogsjaren talloze mensen aan een vals paspoort. In februari 1945 bezocht Delnaaij met enkele andere verzetsmensen een boerderij in Bleiswijk waar voedsel - volgens zeggen - zwart werd verkocht. De ondergrondse werkers werden echter verraden en door de Duitsers gearresteerd. Hun lot, het vuurpeleton, stond vast. In een laatste poging aan de fusillade te ontsnappen, sprong Jan Delnaaij uit de open vrachtwagen die de arrestanten naar Rotterdam vervoerde. Hij had de pech vlak voor de voeten van een groepscommandant van de Landwacht te landen die hem ter plekke doodschoot.

De elf-jarige Simon Huisman uit Bleiswijk was getuige van de executie. Het jongetje fietste op dat moment langs, zijn lijfje omwikkeld met boter die hij voor de binnenlandse strijdkrachten moest smokkelen. Het beeld van de neervallende man en het geluid van de kogels die hem om de oren floten, is Simon nooit kwijtgeraakt. Met niemand kon hij praten over wat hij had beleefd en vijftig jaar lang leed hij onder deze traumatische ervaring.

Twee jaar geleden hoorde Simon Huisman dat een onbekende dame in Bleiswijk navraag deed naar haar vader die tijdens zijn vlucht moest zijn doodgeschoten. Huisman ging op zoek naar deze vrouw om te vertellen wat hij als kind had gezien. De vrouw was echter nergens te vinden en Huisman deed een beroep op de redactie van Vermist. Deze week vond een ontmoeting plaats op een begraafplaats in Den Haag.

In TROS VERMIST verder aandacht voor twee onopgeloste vermissingen. Lisette Vroege uit Haarlem en Marion en Romy van Buuren uit Bergen (NH) zijn deze week respectievelijk tien en vijf jaar spoor-, maar dan ook echt spoorloos verdwenen.