Provincie Overijssel

Reggevisie binnen plan landinrichting Rijssen ter inzage

Van 7 juni tot 5 juli ligt ter inzage een uitwerking van het plan voor de landinrichting Rijssen. Dit plan is in te zien op de gemeentehuizen van Hellendoorn, Hof van twente, Rijssen en Wierden, bij het waterschap Regge&Dinkel te Almelo en op het provinciehuis te Zwolle. In de toelichting staat wat het plan inhoudt en hoe en tot wanneer u bezwaar kunt maken.

Toelichting

In het plan, dat is opgesteld door de landinrichtingscommissie Rijssen, is de zogenaamde "Reggevisie" uit 1997 uitgewerkt. Doel: water zo lang mogelijk in het gebied vasthouden om verdroging tegen te gaan en een meer natuurlijk en mooier Reggedal te krijgen. De landinrichting Rijssen is een middel om de nieuwe inrichting van de Regge te realiseren. Het gaat daarbij om de oost- en noordkant van Rijssen tussen Barvoorde en de bebouwing van Nijverdal.

Geleidelijke realisatie

Realisatie is niet gemakkelijk: grond is schaars en ook de landbouw heeft meer ruimte nodig om te extensiveren. Daarom is gekozen om de functies Landbouw en Water (80 ha.) en ook Natuur en Water zoveel mogelijk te combineren.

De Nieuwe Regge krijgt deels zelfs een nieuwe loop, met een ondiepere bedding van ca. 25 m breed, met aan weerszijden een oeverstrook van gemiddeld 35 m. Deze ca. 100 m brede strook heeft behalve een functie voor het afvoeren van water ook een ecologische functie, verbindingsweg voor planten en dieren tussen natuurgebieden onderling. .

Naast deze strook zullen er hier en daar percelen grond kunnen overstromen (gemiddeld max. 15 dagen per jaar). Dit is het zogenaamde zomerbed. Nog wat hoger gelegen gronden zullen gemiddeld 1 dag per jaar gaan overstromen. Dit is het winterbed genoemd. In het kader van de landinrichting Rijssen zal getracht worden de boeren binnen het zomerbed te compenseren met grond. Voor de schade in het winterbed wordt gedacht aan een vergoeding in geld.

Het duurt overigens nog even voor alles is gerealiseerd: naar schatting een jaar of tien.

Aandacht voor recreatie

In het plan voor de landinrichting is ook veel aandacht voor de recreatie. Er komt 13,6 km. recreatief fietspad en 3,7 km wandelpad. Ten opzichte van de vorige plannen voor de ruilverkaveling is 1,7 km wandelpad vervallen (Veenweg en Kedingen) en is het tracé van het fietspad Eksosche Aa tussen Ypescholeweg en Enterweg veranderd. Deze wordt nu iets noordelijker voorgesteld op de hoog/laag scheiding van het zomerbed. Ook het voorgestelde tracé van het fietspad tussen Grimberger Hooilanden en Zunaweg is iets naar het Noorden verschoven

Versterking landschap

Nieuwe landschappelijke beplantingen, als houtwallen en bosjes, worden in deze ruilverkaveling op grote schaal aangelegd. Het gaat om 30 hectare vooral in het Reggedal tussen Rijssen en Nijverdal.

Informatie

U kunt meer informatie krijgen op 12 juni en 17 juni. Op verzoek van de provincie geeft de landinrichtingscommissie Rijssen voorlichting over de planuitwerking in 't Mölke, Molendijk 107 te Zuna. Aanvang 20.00 uur.

Zienswijzen

U kunt uw mening over deze plannen kenbaar maken, de zgn. zienswijze.

Dit is mogelijk tot 19 juli schriftelijk aan het College van gedeputeerde staten, Postbus 10078, 8000 GB Zwolle

Zitdag

Het inbrengen van mondelinge zienswijzen kan op een speciale zitdag op 20 juni 2002. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij mw. C.M. Koster-Venema van de provincie, per telefoon (038-4251744) of per E-mail: CM.Koster-Venema@prv-overijssel.nl

Bron: team communicatie 038 425 2345


© 06-06-2002 Provincie Overijssel