Gemeente Hoogeveen

Nieuws
---

7 juni 2002

Kikkers wijken uit voor bedrijven
Buitenvaart I

De gemeente Hoogeveen heeft groen licht voor het verplaatsen van de kikkers van Buitenvaart I naar omliggende sloten. Sinds woensdag is onderzoeksinstituut Alterra bezig met het vangen en overzetten van kikkers en mogelijk andere amfibieën. De verwachting is dat medio juli het bouwrijp maken van de betreffende gedeeltes voltooid kan zijn.

Het ministerie van LNV heeft deze week de gemeente een ontheffing verleend van de Flora- en Faunawet. De ontheffing is sneller verleend dan normaal kan worden verwacht. Reden hiervan is dat de sloten in het gebied langzaamaan uitdrogen en de amfibieën dood dreigen te gaan als ingrijpen nog langer uitblijft.

Compensatie

LNV heeft vanwege de spoedbehandeling geen uitspraken gedaan over compenserende maatregelen voor het aantasten van het leefgebied van de dieren. Voorschriften hiervoor volgen bij een uitspraak over de ontheffingsaanvraag voor Buitenvaart II. Deze is inmiddels in behandeling bij LNV.

In ieder geval zorgt de gemeente voor compensatie aan de randen van Buitenvaart I en II. Daar komen waterpartijen die het hemelwater afkomstig van de
bedrijventerreinen gaan opvangen. De oevers zullen geschikt worden gemaakt als geschikte leefomgeving voor de betreffende soorten: de kleine, middelste en grote groene kikker, de bruine kikker, de gewone pad en de kleine watersalamander.

Bouw begonnen

Ongeveer de helft van Buitenvaart I staat nog even in de wacht vanwege de amfibieën. Er zijn circa 30 bedrijven die een bouwaanvraag bij de gemeente hebben ingediend. Enkele daarvan hebben inmiddels een bouwvergunning en zijn al aan het bouwen. In totaal biedt Buitenvaart I 48 hectare aan bedrijventerrein en 113 kavels. De gemeente geeft daarvan 86 kavels uit, 2 projectontwikkelaars de rest. Voor 75 van de gemeentelijke kavels is inmiddels een reservering gemaakt of is men in
onderhandeling.

Puin

De oplossing voor de kikkers komt vrijwel tegelijk met die voor het puin. In een voormalige 'wijk' (sloot) in het gebied werd enkele weken terug zo'n 1500 kubieke meter aan puin aangetroffen, waaronder asbest. De politie is nog steeds met een onderzoek bezig naar de vervuilers. De opruimactie is bijna gereed, zodat nog deze zomer heel Buitenvaart I startklaar kan zijn voor het bouwen door ondernemers.

© Copyright Gemeente Hoogeveen