---

Ministerie van Defensie



---

foto: Bemanning ziekenauto ISAF (KL-voorlichting ISAF)

Afghaanse bevalt in Nederlandse militaire ziekenauto

07-06-2002

Nederlandse militairen in Kaboel patrouilleren dag en nacht in een drietal districten, die toegewezen zijn door het hoofdkwartier van de International Security Assistance Force (ISAF). Zo ook op donderdag (6 juni). De patrouillecommandant sergeant Harm Roggema, geplaatst bij het infanteriepeloton van de Nederlandse ISAF-compagnie, voerde zijn "normale" nachtpatrouille uit. Een patrouille die begon zoals iedere nachtpatrouille maar eindigde in de wetenschap dat er een nieuw Afghaantje was geboren.

"Vroeg in de ochtend om half drie stonden plotseling drie vrouwen gehuld in blauwe Bhurkas op straat. Dat vond ik vreemd omdat er tussen elf uur 's avonds en vier uur 's morgens geen burgers op straat mogen komen in verband met een ingestelde avondklok. Ik vroeg aan de vrouwen, met behulp van onze tolk, wat er aan de hand was en wat zij zo laat op straat deden. Het bleek dat een van de vrouwen op het punt van bevallen stond, terwijl haar man het dichtstbijzijnde politiebureau in was gerend voor transport naar het ziekenhuis. Helaas was er geen transport mogelijkheid op dat moment aanwezig dus heb ik onze mobiele Quick Reaction Force (QRF) ter assistentie aangevraagd over de FM-radio, omdat deze onder andere een ziekenauto heeft. Binnen een paar minuten was de QRF ter plekke en heeft de drie dames afgevoerd in een ziekenauto, gevolgd door een Mercedes Benz met daarin de man van de hoogzwangere Afghaanse vrouw. Na deze indrukwekkende ervaring, waarbij we met zijn allen een goed gevoel hebben overgehouden over de verleende snelle hulp en assistentie, zijn we vervolgens weer verder gegaan met de nachtpatrouille. Dat is tenslotte ons werk."

De ziekenauto van de Quick Reaction Force, bemand door soldaat1 van Boven en sergeant1 Staring, reden richting het vrouwenziekenhuis in Kaboel. Sergeant1 Staring: "Omdat vrouwen in principe niet door mannen behandeld mogen worden, ben ik zelf als bijrijder voorin gaan zitten. Tijdens de rit maakten twee dames die de zwangere vrouw begeleidden met gebaren duidelijk dat er haast bij was. Met blauwe waarschuwingslampen en sirene snelden we naar het ziekenhuis. Door de vele politieposten onderweg, waar elke keer het wachtwoord werd gevraagd, duurde de rit net iets te lang. Vlak voordat wij namelijk bij het ziekenhuis aankwamen, was de vrouw al bevallen van een jongetje. Eenmaal aangekomen bij het ziekenhuis bracht een vrouwelijke arts de zielsgelukkige moeder en het kind naar binnen. Nadat wij de trotse vader hadden gefeliciteerd zijn we teruggereden naar ons kamp. Wat een nacht!" (foto's: KL-voorlichting ISAF)

foto: Mercedes Benz sgt Roggema (KL-voorlichting ISAF)