Provincie Overijssel

Miljoen euro uitgetrokken voor prestatieafspraken Landschap Overijssel

Op dinsdag 4 juni hebben Gedeputeerde Staten ingestemd met de voorgestelde prestaties van Landschap Overijssel in 2002 en hiervoor een subsidie beschikbaar gesteld van ¤ 906.700. Nieuw is dat Landschap Overijssel de vergoeding ontvangt voor concrete resultaten die gerealiseerd worden in het landschap.

Het accent van de prestatieafspraken voor 2002 ligt bij advisering aan particuliere grondeigenaren, bij landschapsbeheer, bij gastheerschap op natuurterreinen, bij bijzondere beheersprojecten zoals schaapskuddes, bij voorlichting en cursussen, bij begeleiding van vrijwilligers en bij soortenbeheer en ecologische verbindingszones. De prestatieafspraak wordt door gedeputeerde Piet Jansen en de voorzitter van Landschap Overijssel, de heer Mengelberg, ondertekend tijdens een bijeenkomst op 11 juni op landgoed De Horte bij Dalfsen.

De jaarlijkse subsidieverstrekking is een onderdeel van de samenwerking tussen de provincie en Landschap Overijssel en een uiting van de gemeenschappelijke doelstelling op het gebied van natuurbescherming en zorg voor de kwaliteit van het landelijk gebied. De provincie speelt hierin een belangrijke beleidsbepalende en faciliterende rol. Landschap Overijssel is een van de organisaties die zorgen voor de vertaling van provinciaal beleid naar lokale projecten.

Tussen provincie en Landschap Overijssel vindt een actieve kennisuitwisseling plaats. Op donderdag 6 juni werd in dit kader een studiemiddag voor medewerkers georganiseerd op locatie in de gemeente Dalfsen.

Naast de reguliere zorg voor natuur en landschap is Landschap Overijssel ook de initiator van een groot aantal lokale projecten in het landschap. Op 31 mei werd een recordaantal subsidieaanvragen bij de provincie ingediend voor Landschap Plus. In totaal gaat het om een bedrag van ¤ 730.000. Hiervoor zouden in totaal 720 landschapselementen bij 270 particuliere eigenaren opgeknapt kunnen worden. Het gaat om het achterstallig onderhoud aan houtwallen, poelen, hagen en oude hoogstamboomgaarden.

Ook voor het project Cultuurlandschap Met Kwaliteit werd een subsidieaanvraag ingediend voor het deelproject Dorpen met Karakter. Hierbij denken inwoners van enkele dorpskernen in de gemeente Deventer na over hun leefomgeving en wordt vervolgens gewerkt aan bijvoorbeeld het aanplanten van streekeigen beplanting, het herstellen van hooibergen, of de aanleg van een wandelpad.

Voor de weidevogelbescherming komt ¤ 11.696 extra beschikbaar. Hierdoor kunnen zowel individuele agrariërs als lokale vrijwilligersgroepen financieel worden ondersteund bij hun inzet voor de weidevogelbescherming.

Bron: Petra Timmer, telefoon 038 - 425 23 18


© 07-06-2002 Provincie Overijssel