Persberichten politie Rivierenland

---

Donderdag, 7 juni 2002

---

Aanvaring met schade
LATHUM - Op het water van de Rhederlaag vond in de middag van 5 juni een aanvaring plaats, die ernstiger gevolgen had kunnen hebben. Ter hoogte van twee zandzuigers voer een 37-jarige inwoner van Lathum met zijn speedboot aan de verkeerde kant langs deze boten. Daarbij zag hij op het laatste moment een strak gespannen kabel op ongeveer 70 centimeter boven het water hangen. Hij kon op tijd zijn medeopvarenden waarschuwen en bukken. De bovenzijde van de boot werd compleet gescalpeerd. Zelfs een stevig bevestigde radarbeugel knapte finaal af. De opvarenden liepen lichte verwondingen op. Bij controle door de collega's van de KLPD bleek dat de zandzuigers van de juiste markeringstekens waren voorzien en dat de bootbestuurder niet aan die zijde had mogen passeren. Voor alle zekerheid is de kabel na het ongeval nog extra gemarkeerd.

Milieudelict
DUIVEN - Op de Nieuwgraaf te Duiven is op 5 juni proces-verbaal opgemaakt tegen een bedrijf dat lijm op straat had gemorst en dit niet volledig had opgeruimd. Bovendien is het voorval, waarbij ongeveer 300 liter lijm op straat terecht was gekomen, niet gemeld bij de milieuambtenaar van de gemeente. De betrokkenen zullen nader worden gehoord.

Diefstal met geweld
DUIVEN - Bij een bedrijf op de Nieuwgraaf te Duiven werden op 5 juni 's middags twee mannen bij de kassa betrapt toen zij iets wilden afrekenen maar waarbij bleek dat in de verpakking iets anders zat dan dat was aangegeven. Na de ontdekking vluchtten de mannen het parkeerterrein op, waarbij een 41-jarige man uit Deventer kon worden aangehouden door een beveiligingsambtenaar van dat bedrijf. Toen de man zich daar hevig tegen verzette kon hij in bedwang worden gehouden met een toevallig in burger aanwezige politieambtenaar. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt. De tweede dader wist te ontkomen maar zal door de politie nog worden opgespoord.

Snelheidscontroles
ELST - Op 5 juni werd op de Rijksweg Noord in Elst van 15. 25 tot 17.10 uur een snelheidscontrole gehouden. Er werden 1630 voertuigen gecontroleerd; er werden vijf overtredingen geconstateerd. Hoogst gemeten snelheid was 99 kilometer, in plaats van de toegestane vijftig kilometer.

's Avonds werd op de zelfde plaats gecontroleerd. Er werden 410 voertuigen gecontroleerd waarvan er zeven te snel reden. De hoogst gemeten snelheid: 98 kilometer.

---

Goede samenwerking bij multidisciplinaire oefening hulpverlening

ZEVENAAR - De multidisciplinaire Co
ördinatieteam Plaats Incident-oefening die gisteravond in Zevenaar heeft plaatsgevonden is goed verlopen. Van 19.20 uur tot 21.30 uur was de kruising van de Babberichseweg met de Paddestoel het oefenterrein van brandweer, politie en geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen (GHOR). Op deze locatie was een ernstig verkeersongeval met meerdere voertuigen en slachtoffers gesimuleerd. Doel van deze multidisciplinaire oefening was het vergroten van vaardigheden in de hulpverlening bij ongevallen, waarbij samenwerking tussen verschillende hulpdiensten een belangrijke plaats inneemt.

Er werd gisteravond door zo'n 80 hulpverleners hard gewerkt aan de bestrijding van de rampsituatie die hier in scène was gezet. Ook de burgemeester van de gemeente Zevenaar, de heer J.A. de Ruiter, bracht een bezoek aan het oefenterrein. Na afloop van de oefening sprak hij zijn waardering uit voor de inzet van alle betrokken hulpverleners.

Na de oefening werd er kort geëvalueerd. Hieruit kwam naar voren dat de samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten naar tevredenheid is verlopen. Er werd voldoende afstemming gezocht en dat kwam de hulpverlening ten goede.

Een leerpunt uit deze oefening was de samenwerking met een bergingsbedrijf. In deze multidisciplinaire oefening een nieuwe partner. Geconstateerd werd dat de expertise die de berger meebrengt beter benut zou kunnen worden, waardoor de voortgang in de slachtofferhulp sneller kan verlopen.

Naar aanleiding van deze oefening zal op korte termijn een uitgebreidere evaluatie plaatsvinden om eventuele verbeteringen in de procedures op te nemen.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Politie Rivierenland
Postbus 21, 6900 AA Zevenaar
Internet: communicatie@politierivierenland.nl