Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Provinciebestuur West-Vlaanderen presenteert video Leven en werken in een woon- en zorgcentrum voor ouderen Brugge, 4/6/2002
De laatste jaren is de rusthuissector sterk geëvolueerd. Niet alleen de naam evolueerde van "rusthuis" naar "woon- en zorgcentrum", maar ook de hele werking is mee met de tijd. De meeste centra beschikken immers over moderne en sfeervolle accommodatie, professioneel en gemotiveerd personeel met aandacht voor de wensen van de cliënt en bieden een heel ruime dienstverlening aan.
Deze dienstverlening omvat niet alleen een permanente opvang van de zorgbehoevende ouderen, maar ook ondersteuning van de thuis- en mantelzorg.
Kortverblijf, dag- en nachtopvang, dagverzorging, restaurantfunctie, animatie, aangeboden vanuit een woon- en zorgcentrum maken het mogelijk dat ouderen langer in hun vertrouwde thuisomgeving kunnen blijven en zijn een bemoedigende steun voor de mantelzorger. Serviceflats en aanleunwoningen bieden een veilige woonomgeving en aangepaste zorg voor ouderen die de keuze maken hun eigen woning te verlaten.
De stap naar het woon- en zorgcentrum geeft een totale benadering van alle woon- en zorgbehoeften van de ouderen.
Het is duidelijk dat de vrije keuze van de oudere en zijn familie in de opgesomde mogelijkheden centraal staat.

Hoger genoemde evolutie is echter nog niet volledig doorgedrongen bij de brede bevolking. Nog al te vaak wordt gedacht in termen van verouderde infrastructuur, geen inspraak en weinig privacy. In de media komt de sector aan bod naar aanleiding van een, meestal negatieve, gebeurtenis. Om de sector in een correcte context te plaatsen, werkte het provinciebestuur West-Vlaanderen in samenspraak met de directeurs uit zowel openbare als private woon- en zorgcentra, een videoreportage uit.

Getuigenissen van bewoners, familieleden en personeel geven een realistisch beeld van de dienstverlening en het leven en werken in een woon- en zorgcentrum. De video geeft de diverse motivaties aan waarom ouderen kiezen voor één of meerdere aspecten van de ruime waaier aan diensten. Deze korte portretten maken één voor één duidelijk dat het telkens over weloverwogen keuzes gaat om het meest passende antwoord te vinden op de gestelde nood. Het woon- en zorgcentrum is, samen met alle betrokkenen, een belangrijke schakel in het realiseren van zorg op maat.

De video richt zich enerzijds naar ouderen en hun omgeving die voor een welbepaalde zorgkeuze staan en anderzijds naar jongeren die voor een beroepskeuze staan in de verzorgende sector. Later op het jaar zal er, in overleg met de onderwijswereld, een educatieve lesmap opgesteld worden over het werken in en woon- en zorgcentrum.

MEER INFORMATIE: PROVINCIE WEST-VLAANDEREN, DIENST WELZIJN, TEL. 050/40.33.14 OF VIA E-MAIL MICHEL.DEWIT@WEST-VLAANDEREN.BE.