Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

De Provincie subsidieert de restauratiewerken aan het Kasteel Sterrebos te Rumbeke (Roeselare) voor een bedrag van 112 000 euro (4,5 miljoen frank).
Brugge, 7/6/2002
Historiek
Het kasteel van Rumbeke gelegen in het provinciaal domein Sterrebos en daterend uit de 16de eeuw, is eigendom van de naamloze vennootschap Domein Sterrebos. De vzw Kasteel van Rumbeke kreeg het in erfpacht met de bedoeling het te restaureren en bij te dragen tot de bekendmaking en culturele uitstraling en ontwikkeling ervan. Het kasteel, gebouwd als woonplaats, later als buitenverblijf en de laatste 10 jaar gebruikt als woning en antiekhandel, wordt aangepast tot woning (huisbewaarder) en burelen met een klein museum op de zolderverdieping.
Het gebouw heeft een historische en architecturale waarde omdat er in de laatste decennia geen zware bijkomende elementen zijn toegevoegd en nog veel originele elementen zijn bewaard, zoals kapspanten, oude balkenlagen, 18de eeuws pleister- en stucwerk, 18de eeuwse schouwen, 18-19de eeuws binnenschrijnwerk.
Restauratiewerken
De restauratie wordt zo zacht mogelijk uitgevoerd. Het baksteenmetselwerk en voegwerk worden zo minimaal als mogelijk hersteld. De bestaande plankenvloeren, deuren, balkenlagen en pleisterwerk blijven behouden. Het gebouw staat reeds drie jaar leeg. De nieuwe eigenaar wil zo vlug mogelijk de werken aanvatten om de restauratiekosten niet meer te laten oplopen en geen bijkomende schade door leegstand te hebben.
De vzw Kasteel van Rumbeke die hier optreedt als bouwheer diende een dossier in bij de overheid waarbij de restauratiekosten werden geraamd op 700 000 EUR. Gezien het kasteel een beschermd monument is, wordt beroep gedaan op een restauratiepremie van de Vlaamse Overheid, de Provincie en de Gemeente. Vandaar dat de Bestendige Deputatie van de Provincie West-Vlaanderen beslist heeft om voor 112 000 euro (4,5 miljoen frank) tussen te komen.
De Provincie trekt jaarlijks een flink budget (zon 2 603 000 EUR of 105 000 000 BEF) uit voor restauratiepremies Het gaat hier niet alleen over de restauratie van openbare gebouwen, zoals kerken, pastorieën, scholen, enz., maar ook private eigendommen komen in aanmerking.