---

Brieven aan de Kamer
---

* Jaarverslag Inspecteur Militaire Gezondheidszorg (IMG) over 2001

Jaarverslag Inspecteur Militaire Gezondheidszorg (IMG) over 2001

06-06-2002

Hierbij bied ik u aan het jaarverslag van de Inspecteur Militaire Gezond-heidszorg (IMG) voor het jaar 2001. De Inspecteur Militaire Gezondheidszorg is belast met de bewaking van de kwaliteit van de militaire gezondheidszorg en onderhoudt, naast zijn toezichthoudende taak, een functionele relatie met de Inspectie voor de Gezondheidszorg van het Staatstoezicht op de Volksgezondheid. Gezien het bijzondere karakter van de krijgsmacht, waarbij militaire gezondheidszorg veelal ook in het buitenland en onder operationele omstandigheden wordt verleend, hecht ik veel belang aan het jaarverslag van de Inspecteur Militaire Gezondheidszorg.

Het jaarverslag biedt een overzicht van de activiteiten die de IMG in het afgelopen jaar ontwikkelde. Tevens treft u in dit jaarverslag de hoofdlijnen aan van het jaarverslag van de als bijzondere organisatie-eenheid bij de IMG ondergebrachte Stralingsbeschermingsdienst (SBD). De door de Inspecteur Militaire Gezondheidszorg aan de orde gestelde zaken zijn op het militair geneeskundig functiegebied inmiddels bekend en krijgen, voor zover ze geen incidenten betreffen, voortdurende aandacht. Niettemin wil ik in deze reactie nader ingaan op een aantal zaken die de Inspecteur Militaire Gezondheidszorg aan de orde stelt.

Bij de totstandkoming van de Wet op de Medische Keuringen in 1995 is bij de voorgeschreven volgorde van selecties met als afsluitend onderdeel de aanstellingskeuring alleen een uitzondering gemaakt voor militair personeel (en politiefunctionarissen) waar het het veiligheidsonderzoek, de zogeheten screening betreft. Ik acht het ongewenst dat krijgsmachtdelen ná de aanstellingskeuring nog een nadere selectie toepassen. Naar aanleiding van de opmerkingen van de Inspecteur Militaire Gezondheidszorg wordt onderzocht of de krijgsmachtdelen ná de aanstellingskeuring nog selecties uitvoeren. Als dit het geval is, zal ik maatregelen nemen. Met betrekking tot de klacht dat niet werd beschikt over een werkend keuringsregistratiesysteem kan ik u meedelen dat zo´n systeem thans wordt beproefd bij het Instituut voor Keuring en Selectie (IKS). Naar verwachting zal dit systeem in de loop van dit jaar volledig operationeel zijn.

De besprekingen tussen het ministerie van Defensie en dat van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om tot een overeenkomst te komen over de inzet van de SAR-helikopter voor het transport van patiënten vanaf de Waddeneilanden zijn thans hervat, nadat deze eerder waren vastgelopen. Voorts is de inzet van helikopters een aandachtspunt bij de besprekingen over interdepartementale bestuursafspra-ken met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Volksge-zondheid, Welzijn en Sport.

Als gevolg van de wet-BIG (Beroepen Individuele Gezondheidszorg) wordt de structuur van de medische zorgverlening van de krijgsmacht aangepast. In dit kader heeft de Inspecteur Militaire Gezondheidszorg in 2001 een onderzoek uitgevoerd naar de zogenaamde ´voorbehouden handelingen´, de medische handelingen die zijn voorbehouden voor de arts. Dit defensiebrede onderzoek werd in februari van dit jaar afgerond. In het jaarverslag over 2001 heeft de Inspecteur Militaire Gezondheidszorg, op basis van een in het voorjaar van 2001 gehouden deelonderzoek naar de ´voorbehouden handelingen´ bij de Koninklijke marine, vastgesteld dat het uitvoeren van de wet-BIG op een aantal punten tekort schoot. Ik hecht eraan op te merken dat dit deelonderzoek meer dan een jaar geleden plaatshad, dat wil zeggen op het moment dat de geneeskun-dige dienst van de marine reeds was gestart met het aanpassen van de structuur van de medische zorgverlening. Inmiddels zijn die aanpassingen grotendeels uitgevoerd.

Ten slotte onderschrijf ik het pleidooi van de IMG voor het inrichten van één centraal aanspreekpunt op het gebied van voedselveiligheid bij Defensie, die mede voortvloeit uit een nieuwe aanpak van de Keuringsdienst van Waren. Momenteel wordt hierover met de krijgsmachtdelen overleg gevoerd.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

H.A.L. van Hoof

Nieuws Ministerie van Defensie