Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
7 juni 2002

INTERNATIONALE OVEREENKOMST ERKENNING VAN GERECHTELIJKE- EN BESTUURLIJKE BESLISSINGEN INZAKE TRANSSEKSUALITEIT

De ministerraad heeft op voorstel van minister Korthals van Justitie ingestemd met een internationale overeenkomst die de erkenning regelt van gerechtelijke en bestuurlijke beslissingen over transseksualiteit. De overeenkomst zorgt ervoor dat een gerechtelijke- of bestuurlijke beslissing in een verdragsland onder bepaalde voorwaarden wordt erkend in de andere verdragslanden. Hiermee wordt voorkomen dat een persoon die geslachtswijziging heeft ondergaan in het ene land als man wordt beschouwd en in een ander land als vrouw. Belangrijkste voorwaarde voor de erkenning van geslachtswijziging is dat de medische ingrepen daadwerkelijk zijn ondergaan en dat dit uit de beslissing blijkt. Nederland is een van de weinige landen die een wettelijke regeling met betrekking tot transseksualiteit kent.

De internationale overeenkomst is ondertekend door Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Griekenland. De internationale overeenkomst treedt in werking wanneer twee lidstaten van de Internationale Commissie Burgerlijke Stand tot ratificatie zijn overgegaan.

De ministerraad heeft er mee ingestemd dat de internationale overeenkomst voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden.

RVD, 07.06.2002