Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht ministerraad
7 juni 2002

Ministerraad stemt in met nadere regels voor advies- en meldpunten kindermishandeling

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Vliegenthart ingestemd met het ontwerpbesluit advies- en meldpunten kindermishandeling Wet op de jeugdhulpverlening en het ontwerpbesluit tot wijziging van het Organisatiebesluit raad voor de kinderbescherming. Deze ontwerpbesluiten vloeien voort uit het wetsvoorstel tot aanpassing van de Wet op de jeugdhulpverlening in verband met de advies- en meldpunten kindermishandeling dat nu ter behandeling bij de Eerste Kamer ligt.

In het ontwerpbesluit advies- en meldpunten kindermishandeling (AMK's) worden regels gesteld voor de kwaliteit en werkwijze van AMK's, de samenwerking met de raad voor de kinderbescherming en de gevallen waarin de identiteit van de melder van (een vermoeden van) kindermishandeling achterwege dient te blijven. Dit vloeit voort uit de ingrijpende gevolgen van een onderzoek naar een melding van (vermoedens van) kindermishandeling in het privé-leven van betrokkenen. Het Organisatiebesluit raad voor de kinderbescherming is aangevuld met regels omtrent de werkwijze van de raad voor de kinderbescherming voor zover het de samenwerking met een AMK betreft.

De ontwerpbesluiten zullen worden gepubliceerd in de Staatscourant. Gedurende een periode van vier weken heeft eenieder de gelegenheid te reageren op het gepubliceerde besluit. De ontwerpbesluiten zullen tegelijkertijd worden aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer.

RVD, 07.06.2002