Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland


Persbericht

7 - 6 - 2002

Pilot Florimark Productie gestart met ruim 100 deelnemers

Leiden - De pilot voor Florimark Productie is gestart met ruim 100 deelnemers. Na informatieavonden op FloraHolland en Bloemenveiling Aalsmeer toonden 150 telers interesse in deelname aan de pilot. Uiteindelijk hebben ruim 100 deelnemers zich definitief opgegeven. De pilot loopt tot oktober 2002. Daarna wordt bekeken of de pilot geslaagd is en of de regeling definitief geïntroduceerd kan worden. Florimark Productie is een gezamenlijk initiatief van het Productschap Tuinbouw, LTO Glastuinbouw, VGB en de VBN-veilingen.

Florimark is een keurmerk voor leveranciers van bloemen en planten. Florimark gecertificeerde leveranciers garanderen hun afnemers de juiste kwaliteit en maximale betrouwbaarheid van geleverde producten en diensten. Florimark is een ketenbrede regeling. Enkele jaren geleden is Florimark Handel reeds gestart. De regeling wordt nu uitgebreid naar de productiekant met Florimark Productie.

De gezamenlijke aanpak van handel en productie van het Florimarkkeurmerk blijkt een stimulans voor telers te zijn. Daarnaast is Florimark Productie in tegenstelling tot algemene kwaliteitsregelingen, een branchegerichte regeling. Dit blijkt telers sterk aan te spreken. De regeling is opgesteld met oog voor eisen, werkwijze en verwachtingen binnen de sierteeltsector.

Pilotdeelnemers
De telers die na de informatieavonden interesse toonden in deelname aan de pilot zijn allen
uitgenodigd voor één van de drie workshops die in mei plaatsvonden op de diverse
veilingen. Tijdens deze workshops is uiteengezet wat de erkenningsregeling Florimark
Productie inhoudt, wat er van de deelnemers verwacht wordt en welke begeleiding zij van
de organisatie kunnen verwachten. Na deze workshops gaven ruim 100 telers zich definitief
op voor deelname aan de pilot. Bijna de helft van de deelnemers heeft al ervaring met
kwaliteitszorg (43%). Verder houden de snijbloementelers en plantentelers elkaar mooi in
evenwicht; beide vormen ongeveer de helft van de deelnemende telers.