Erasmus Universiteit Rotterdam

12 juni 2002

Toelichting proefschrift Spoedeisende zorg voor vitaal bedreigde kinderen

Promotie N. van der Lely

Gegevens over aantallen ernstig zieke kinderen in de periode 1997 - 2001 bij vijftien niet-academische ziekenhuizen in de regio Zuidwest Nederland, alsmede over de aard van de ziekte, dienden als leidraad voor het onderzoek van de promovendus. Van de 100.000 kinderen onder de achttien jaar zijn er gemiddeld per jaar 235 zo ernstig ziek dat ze voor echte spoedeisende hulp in aanmerking komen. Per jaar blijken van de 100.000 kinderen er 44 een opnameplek op een intensive care voor kinderen (ICK) nodig te hebben. Van deze 44 werden er veertien eerst behandeld in een regionaal ziekenhuis waarna verder ('secundair') transport naar een ICK plaats vond. Hiermee wordt volgens de promovendus het belang van het bestaan van een systeem van 'hoog kwalitatief interhospitaal transport' aangetoond, hetgeen tot op heden nog niet tot ontwikkeling is gekomen.

De hiervoor genoemde getallen komen, extrapolerend naar het gehele achterland van het Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam (4,4 miljoen inwoners; Zuidwest Nederland), overeen met het totale aanbod, dat wil zeggen de daadwerkelijk opnames plus de 'weigeringen op de aldaar aanwezige ICKs.

Uit het onderzoek blijkt verder dat eerste hulp afdelingen in regionale ziekenhuizen in het algemeen beter zijn voorzien van materialen voor de eerste opvang van ernstig zieke kinderen dan 'acute zorg' kamers van de diverse kinderafdelingen. Over de organisatie van deze opvang valt tevens vermelden dat er grote verschillen bestaan tussen de verschillende ziekenhuizen, en zelfs binnen de ziekenhuizen.

Promotor: prof. dr. H.A. Büller

Info: bij de promovendus: tel. (015) 260 3060
e-mail: lely@rdgg.nl

INLINE]