LTO Nederland

Doornbos: 'Miljoenen kleine boeren boos en teleurgesteld in wereldleiders'

IFAP: honger duurt voort door verwaarlozing van de landbouw

Vrijdag 7 juni 2002 - De honger in de wereld duurt onverminderd voort omdat de aandacht voor de landbouw in vele werelddelen verslapt. In tal van ontwikkelingslanden worden de landbouw en het platteland verwaarloosd. Door politieke onwil wordt geen werk gemaakt van de plannen tegen honger en armoede. Dit stelt IFAP-voorzitter Gerard Doornbos aan de vooravond van de FAO-conferentie in Rome. Hij zal daar de deelnemers confronteren met de harde kritiek van IFAP, de wereldboerenbond waarbij meer dan honderd landbouworganisaties uit alle delen van de wereld zijn aangesloten.

De afspraken van de FAO van 1996 in de strijd tegen honger zullen komende week tijdens de Wereld Voedselconferentie eindelijk in concrete actieplannen omgezet moeten worden. Minder is onacceptabel, zo staat in een open brief, die de Internationale Federatie van Agrarische Producenten (IFAP) richt aan vrijwel alle regeringsleiders ter wereld. LTO heeft de brief aangeboden aan demissionair minister Brinkhorst (LNV), die de nationale delegatie tijdens de FAO-conferentie aanvoert, en diens collega Herfkens (Ontwikkelings-samenwerking).

De open brief is een fel protest van honderden miljoenen kleine boeren, die hun hoop hadden gevestigd op het FAO-programma 'Voedsel voor allen', waarover 189 landen zes jaar terug overeenstemming bereikten. Ze zijn teleurgesteld en boos omdat ze in de steek zijn gelaten. 'Beloftes zijn niet nagekomen en het perspectief van minder honger is eerder verslechterd dan verbeterd', zegt LTO-voorzitter Gerard Doornbos, die als scheidend voorzitter van de IFAP de noodkreet aan het adres van regeringsleiders wereldwijd heeft ondertekend.

In Caïro vond afgelopen week het jaarcongres van de IFAP plaats. In de open brief staat dat te weinig vooruitgang is geboekt in de strijd tegen de honger en dat de vooruitzichten van boeren in met name ontwikkelingslanden er niet beter op worden. Van het plan van de staatshoofden en regeringsleiders om t.o.v. 1996 de honger en armoede in 2015 met de helft terug te dringen, komt in de praktijk volgens de IFAP amper iets terecht. Nog steeds lijden 800 miljoen mensen armoede en honger, dagelijks sterven 24.000 mensen van wie driekwart kinderen onder vijf jaar.

Volgens Doornbos is een doorbraak nodig, anders zal de situatie de komende jaren niet verbeteren. 'De woorden van 1996 hadden gevolgd moeten worden door daden en door aan landbouw een veel hogere prioriteit te geven. Nieuwe studies en conferenties helpen niks, want iedereen wéét wat er moet gebeuren. Door politieke onwil blijven het verbeteringen in de marge. Zo zijn de leningen voor landbouwprojecten bij de Wereldbank teruggelopen tot acht procent, terwijl tal van landen niet eens een nationaal beleid voor land- en tuinbouw hebben ontwikkeld', aldus Doornbos, die in Rome vier jaar voorzitterschap van de IFAP afsluit.

In de open brief* van IFAP staan acht punten, die tot een wezenlijke ommekeer in het beleid moet leiden. Bestrijding van armoede en voedselzekerheid staan erin centraal. Geldstromen moeten worden omgekeerd, zodat niet minder, maar aanzienlijk meer geld voor landbouw wordt uitgetrokken. Essentieel is volgens de IFAP-brief de rol en functie van de landbouworganisaties. Deze moeten hoe dan ook worden versterkt wil de strijd tegen honger succes opleveren, stelt Doornbos: 'Het grootste deel van de mensen in ontwikkelingslanden werkt in de landbouw. Om hen te bereiken zijn sterke organisaties nodig. Daarom zouden overheden met die organisaties moeten samenwerken als partners om de armoede te lijf te gaan'. De liberalisering van de wereldhandel stuit bij IFAP ook op kritiek; de systemen van wereldhandel zijn uit balans en nadelig voor boeren in ontwikkelingslanden. Aanpassing in de nieuwe WTO-ronde is voorwaarde om meer welvaart door handel te bereiken.

Nadere informatie: afdeling Communicatie (tel. 070-3382721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)