Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS http://minvws.nl

MINVWS: 'Kippenjacht' levert weinig op

Vrijdag 7 juni 2002, nummer 67

Dit persbericht gaat uit onder verantwoordelijkheid van de Keuringsdienst van Waren.

Controles door de Keuringsdienst van Waren bij vijf Nederlandse bedrijven, die vanaf november 2001 tot eind april 2002 leveranties van in Duitsland verdachte producten hebben ontvangen, heeft het volgende uitgewezen.

12)Bij één bedrijf is 6 ton huisdiervoeder, geproduceerd van mogelijk besmet Duits slachtafval, en 17 ton diepgevroren Duits slachtafval aangetroffen. Door het bedrijf zelf is deze partij onderzocht op nitrofeen. De gevonden gehaltes waren beneden de norm.

14)Bij een ander bedrijf bleek 80 kg. van de 100 geleverde kg. door een productiefout onbruikbaar. De overige 20 kg. zijn in december 2001 als gerookte kipfilet aan een groot aantal slagers uitgeleverd.

16)Een derde bedrijf heeft twee partijen van ca. 750 kg. aangevuld met kipfilets uit Frankrijk en Denemarken en voor het merendeel uitgeleverd aan eigen personeel en aan een groot aantal slagers. De Keuringsdienst van Waren gaat er vanuit dat deze producten reeds geconsumeerd zijn.

18)Bij een vierde bedrijf ligt op dit moment ca. 290 kg. diepgevroren kippenvlees in voorraad. Deze partij wordt nu door de Keuringsdienst van Waren op nitrofeen onderzocht.

20)Bij een vijfde bedrijf zijn geen producten meer in voorraad aangetroffen. De Keuringsdienst van Waren neemt aan dat deze producten reeds geconsumeerd zijn.

22)Eventueel nog volgende meldingen van recente leveranties aan Nederlandse bedrijven afkomstig van in Duitsland verdachte bedrijven, zullen door de Keuringsdienst van Waren volgens dezelfde procedure worden afgehandeld.

-0-0-0-