Actueel

Daders schietpartij Giessenstraat krijgen levenslang
Bron: Rechtbank Dordrecht

Datum actualiteit: 7-06-2002

Op vrijdag 7 juni 2002 heeft de rechtbank te Dordrecht vonnis gewezen in de strafzaken tegen Rutger M. (20), Ugur U. (34) en Edwin Z. (29), verdacht van de drievoudige moord in de Giessenstraat te Dordrecht op 23 november 2001. Zij zijn alledrie veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Rutger M. heeft daarnaast TBS met dwangverpleging gekregen.

De rechtbank acht niet bewezen dat de verdachten van tevoren het plan hadden de drie slachtoffers, 39-jarige Wilma van Griensven, haar 16-jarige dochter Linda van Helden en de vriend van Linda, Ismael Yilmaz (16) van het leven te beroven en zij heeft de verdachten dan ook vrijgesproken van "moord". Wel acht de rechtbank bewezen dat verdachten deze personen hebben gedood door hun een kogel in het hoofd te schieten. Dat zij dat hebben gedaan om herkenning te voorkomen en hun vlucht veilig te stellen, maakt de zaak nog ernstiger. Daarvoor hadden zij de hoofdbewoner, Guus de Wit, volgens plan beroofd van onder meer geld, sieraden en een spelcomputer.

De rechtbank heeft daarbij beslist, gelet op de gedragingen van de drie verdachten vóór, tijdens en kort na de gewelddadige beroving, dat zij zo nauw met elkaar samenwerkten, dat niet van belang is wie daadwerkelijk de schoten heeft gelost, en dat elk van hen als medepleger dient te worden aangemerkt, ook omdat geen van de daders heeft getracht de anderen ervan te weerhouden of zichzelf daarvan heeft gedistantieerd.

Met betrekking tot de strafmaat heeft de rechtbank onder meer overwogen dat de slachtoffers evenals Guus de Wit met een vuurwapen werden bedreigd, hun handen op de rug werden gebonden en hun mond werd afgeplakt. Nadat De Wit werd opgeschrikt door het geluid van twee schoten, wist hij zich te bevrijden en de woning uit te vluchten. Buiten hoorde hij opnieuw een schot. Op dat moment kon hij nog niet bevroeden dat zijn vriendin, haar dochter en de vriend van haar dochter in koelen bloede werden geliquideerd. Ook de 11-jarige Sylvia van Helden heeft de beroving overleefd, doordat zij in haar slaapkamer lag te slapen. Toen zij wakker werd en haar slaapkamerdeur opende, zag zij twee van de slachtoffers liggen, wat voor haar een uiterst traumatische ervaring moet zijn geweest. Ook deze omstandigheid wordt de daders zeer zwaar aangerekend.

De daders hebben zich schuldig gemaakt aan één van de ernstigste delicten die wij kennen. Zij hebben drie mensen gedood en hebben daarmee niet alleen onherstelbaar leed veroorzaakt bij de nabestaanden, maar evenzeer gevoelens van afschuw en verbijstering veroorzaakt in de samenleving in het algemeen. De rechtbank acht de drie daders ieder ten volle verantwoordelijk voor het om het leven brengen van de slachtoffers en oordeelt dat slechts een levenslange gevangenisstraf daarvoor een adequate vergelding vormt. Alleen deze straf kan de schade effenen die door de daders aan de nabestaanden en aan de rechtsorde is toegebracht.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AE3830
(Zie het originele bericht)