Gemeente Zwijndrecht

Controle hondenbelasting

In onze gemeente moet u belasting betalen voor het houden van één of meer honden. Hieraan wordt u jaarlijks herinnerd door publicaties in de plaatselijke weekbladen. Toch is het noodzakelijk een regelmatig terugkerende controle te houden om tot een goede uitvoering van de hondenbelasting te komen. Het is de bedoeling binnenkort weer een dergelijke controle te houden.

Vanaf begin juni
De controle wordt in opdracht van het gemeentebestuur uitgevoerd. Begin juni gaan de controleurs op pad. Zij zullen, aan de hand van de door het gemeentebestuur verstrekte informatie over alle woningen die bezocht moeten worden, huis-aan-huis aanbellen. De controleur stelt enkele vragen over het al dan niet hebben van een hond. Hierbij is het de bedoeling dat de vragen aan de deur worden afgehandeld.

Als u niet thuis bent zal de controleur ter plaatse een beoordeling maken over het wel of niet aanwezig zijn van één of meer honden. Bij een vermoeden van de aanwezigheid van één of meer honden, waarvoor niet eerder aangifte is gedaan, zal een aangiftebiljet worden achtergelaten. Deze moet ingevuld en ondertekend aan de gemeente worden teruggestuurd. Vanzelfsprekend kunnen de controleurs zich legitimeren met een door de gemeente verstrekt legitimatiebewijs.

Tarieven
De tarieven worden vastgesteld door de gemeenteraad en zijn licht gestegen ten opzichte van vorig jaar. Voor 2002 bedraagt het tarief voor het houden van één hond ¤ 56,40. Voor het houden van twee honden betaalt u ¤ 81,60 extra, in totaal dus ¤ 138,00. Voor de derde en volgende honden moet per hond nog eens ¤ 103,20 betaald worden.

Uw hond aangeven
Wanneer u een hond heeft bent u dus verplicht dit aan te geven. Misschien heeft u sinds kort een hond en bent u nog niet in de gelegenheid geweest daarvan aangifte te doen. U wordt geadviseerd daarmee niet te lang te wachten. Het is uiteraard beter dat u aan uw wettelijke verplichting heeft voldaan voordat de controleur komt. Door het niet of te laat aangeven van uw hond(en) riskeert u een boete. Voor het doen van aangifte kunt u tussen 8.30 en 13.00 uur terecht in het gemeentehuis bij de cluster heffingen (Burgemeester de Bruïnelaan 45.

Meer informatie
Heeft u nog vragen dan kunt u tussen 8.30 en 16.00 uur contact opnemen met een van de medewerkers van de cluster heffingen, telefoonnummer (078)6206590. Hier wordt u doorgeschakeld via een computersysteem. Voor de hondenbelasting moet u dan een 3 kiezen.