Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 7 JUNI 2002 IN

KORT BESTEK

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht van de overige dossiers die de Vlaamse regering vrijdag 7 juni 2002 goedgekeurd heeft.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief tot aanpassing van het besluit dat de erkenning en sluiting regelt van serviceflatgebouwen, woningcomplexen met dienstverlening en rusthuizen. Tot nu toe bleven de woongelegenheden of bedden waarvan de sluiting bevolen of de erkenning ingetrokken was, nog minstens twee jaar in de programmatie. Op deze wijze werden de cijfers scheefgetrokken, terwijl de nood aan opvang voor bejaarden nochtans acuut is. Daarom wordt deze regel aangepast, en verdwijnen de gesloten of geschrapte woongelegenheden of bedden voortaan meteen uit de programmatie.


* * *

In het kader van de preventieve gezondheidszorg kent de Vlaamse regering 272.683 euro subsidie toe aan de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen voor het verderzetten van het programma 'spuitenverdeling en -ruil in Vlaanderen'.


* * *

De Vlaamse regering past de samenstelling van de erkenningscommissie van de arbeidsgeneeskundige diensten aan. Mevrouw Sara Sablon wordt, op voordracht van de werkgeversorganisaties, met ingang van 15 mei 2002 benoemd tot effectief lid ter opvolging van de heer Michel Van Gorp.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het ontwerpdecreet goed tot bescherming van het roerend cultureel erfgoed van uitzonderlijk belang. Bedoeling is een instrument te scheppen waarmee de Vlaamse overheid kan beletten dat beschermd cultuurgoed definitief Vlaanderen verlaat. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

In 2000 werd voor het eerst een experimenteel convenant roerend cultureel erfgoed afgesloten tussen de Vlaamse overheid en de steden Antwerpen, Gent en Brugge. Door deze overeenkomsten werden een groot aantal initiatieven opgezet ten gunste van de ontsluiting van het culturele erfgoed. Nu beslist de Vlaamse regering deze projecten uit te breiden met Leuven, Mechelen en Tongeren. Voor de subsidie van deze 6 projecten wordt 2,25 miljoen euro voorzien.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een besluit goed dat uitvoering geeft aan het decreet op het Vlaams Jeugdbeleid.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

De Vlaamse regering beslist definitief tot aanpassing van bijlage II van het Hogescholendecreet. De aangepaste bijlage II bevat een geactualiseerd overzicht van de Vlaamse hogescholen, vestigingen en opleidingsaanbod voor het academiejaar 2001-2002.


* * *

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse regering definitief de ambtsgebieden van de commissaris- coördinator en van de commissarissen van de Vlaamse regering bij de hogescholen. De wijziging is ingegeven door de recente fusies van hogescholen en wenst een meer billijke werkverdeling tussen de commissarissen te creëren.

Op voorstel van Vlaams minister Renaat LANDUYT :

In het kader van het Herplaatsingsfonds kent de Vlaamse regering 558.000 euro toe aan de curator van de groep Carpet Yarns Company (Diksmuide), en 352.622 euro aan de curator van de NV Custom Silicon Configuration Services- CS2 (Zaventem) voor de outplacementbegeleiding van de werknemers. Het Herplaatsingsfonds van de Vlaamse overheid zorgt ervoor dat werknemers die werkloos worden na het faillissement van een onderneming of na een gerechtelijke ontbinding van een onderneming toch op een outplacementbegeleiding beroep kunnen doen.


* * *

Sinds 1 januari 1987 kunnen plaatselijke en provinciale besturen een beroep doen op gesubsidieerde contractuelen (gesco's). In dit kader zijn er bij heel wat gemeenten gesco's tewerkgesteld met als specifieke taak de administratieve en logistieke omkadering van politieactiviteiten. Sinds 1 januari 2002 is de nieuwe federale regeling inzake de geïntegreerde politiediensten van kracht. Hierin wordt op het lokale niveau aan de politiedienst vorm gegeven via de politiezone die uit één of meerdere gemeentes kan bestaan. Voor de ééngemeentezone stelt zich voor gesco's geen probleem, omdat de gemeente de juridische werkgever blijft. De meergemeentezone heeft echter een eigen
rechtspersoonlijkheid en is dus een eigen, afzonderlijke werkgever, los van de gemeente. De Vlaamse regering keurt nu een wijzigingsbesluit goed dat toelaat dat de meergemeentezone werkgever wordt van gesco's.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

De Vlaamse regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed dat instemt met de Overeenkomst inzake de bescherming van Afrikaanse-Euraziatische trekkende watervogels (Den Haag, 29 oktober 1999). Die overeenkomst is qua geografische reikwijdte de belangrijkste die tot nu toe in dit kader werd afgesloten. Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de Raad van State verfijnt de Vlaamse regering definitief de wetgeving op de bescherming van vogels in Vlaanderen. Door deze wijziging wordt het verbod op het vervoer, de verkoop en het in bezit hebben van uitheemse vogels uitgebreid tot alle 'gemakkelijk herkenbare delen van deze vogels of uit deze vogels verkregen producten, evenals hun eieren'.


* * *

Openbare bossen zijn bossen waarvan een
publiekrechtelijke rechtspersoon (mede-)eigenaar is. Het Bosdecreet bevat een aantal bepalingen inzake openbare bossen. De Vlaamse regering keurde medio vorig jaar principieel drie uitvoeringsbesluiten bij deze decretale bepalingen goed. Ze bepalen volgens welke modaliteiten hout uit de hand verkocht kan worden, de werkwijze en voorwaarden bij openbare verkopingen van hout, en de uniformiteit van de kapvergunning in heel Vlaanderen. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering deze uitvoeringsbesluiten nu definitief goed.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De bezwaren tegen de heffing ter bestrijding van leegstand en verkrotting van woningen en gebouwen werden tot op heden behandeld door de Administratie Budgettering, Accounting en Financieel Management (ABAFIM). Het hoge aantal bezwaren overschrijdt echter de verwerkingscapaciteit van de afdeling. Daarom beslist de Vlaamse regering de afhandeling van deze bezwaren tijdelijk uit te besteden. Ze keurt daarom een lastenboek goed dat aan de nog te selecteren kandidaten wordt gestuurd.


* * *

Met het oog op de bespreking in het Vlaams Parlement bepaalt de Vlaamse regering haar standpunt inzake het voorstel van decreet van de Vlaamse
volksvertegenwoordigers Jos De Meyer, Jan Loones, Gisèle Gardeyn-Debever, Gerald Kindermans, Riet Van Cleuvenbergen en Jef Van Looy, houdende invoeging van een artikel in het decreet betreffende de organisatie van Ruimtelijke Ordening. Het beoogt de invoering van een schaderegeling voor de omvorming van een agrarische bestemming in een groene bestemming of van een bestemming agrarisch of landschappelijk waardevol agrarisch naar een bestemming agrarisch met ecologische of bijzondere waarde. De eigenaar krijgt recht op een
planschadevergoeding en een vergoeding voor het exploitatieverlies, de pachter op een schadevergoeding bij de beëindiging van de pacht.


* * *

De Vlaamse regering gelast de Participatiemaatschappij Vlaanderen met het voordragen van de heer Bart De Smet als bestuurder op de Algemene Vergadering van de NV Technopolis in Mechelen. Hij vervangt de heer Vincent Van Damme.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief 4 ontwerpdecreten goed die instemmen met de Overeenkomst tussen de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie (BLEU) en respectievelijk de Comoren, Burkina Faso, Benin en Zambia inzake de wederzijdse bevordering en bescherming van investeringen. De ontwerpdecreten worden ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse regering bekrachtigt de planningsdocumenten 2002 van de leidend ambtenaren van het ministerie van de Vlaamse gemeenschap.


* * *

Na onderhandelingen en na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een besluit goed dat de overdracht van personeel van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap (administratie Waterwegen en Zeewezen, AWZ) naar de NV Zeekanaal en Watergebonden Grondbeheer Vlaanderen regelt. Het betrokken personeel van AWZ kan op vrijwillige basis overgaan naar de NV.


* * *

De Vlaamse regering keurt de nota m.b.t. de 'Strategische beleidsvisie ICT dienstverlening' goed. Deze nota omvat onder meer de volgende krachtlijnen voor de toekomstige ICT dienstverlening: verzekeren van een gemeenschappelijk aanbod voor ICT-diensten en vaste en mobiele telefoniediensten, afsluiten van een contract voor het realiseren van een klantgericht, geïntegreerd gemeenschappelijk ICT-dienstenaanbod voor een periode van 5 jaar via een onderhandelingsprodedure met bekendmaking, en het afsluiten van contracten voor mobiele en vaste telefonie. Om dit gemeenschappelijk aanbod van ICT- diensten tijdig te realiseren wordt een
projectorganisatie opgezet.


* * *

De Vlaamse regering koopt voor 395.209 euro mediaruimte aan voor de voortzetting van de campagne "Thuis in de Stad". De campagne wil een positieve boodschap overbrengen omtrent de stad en stedelijkheid, en anderzijds stelselmatig en op gepaste tijdstippen communiceren over de initiatieven en de realisaties van de Vlaamse regering op vlak van stedenbeleid.


-----
einde

-----