LTO Nederland

Verhoging destructiekosten (2 miljoen euro) van de baan

LTO boekt resultaat met bevriezing destructietarieven

Vrijdag 7 juni 2002 - LTO-Nederland is blij met het besluit om de tarieven voor destructie in het tweede kwartaal van dit jaar niet te verhogen maar te bevriezen op het niveau van het eerste kwartaal. Demissionair minister Brinkhorst (LNV) is overstag gegaan, nadat hij in de nieuwe commissie LNV van de Tweede Kamer geen steun kreeg voor nieuwe verhogingen. LTO heeft lange tijd bij de Kamer aangedrongen op een andere financieringsstructuur, waardoor de kosten van destructie niet alleen bij de boeren worden neergelegd.

De tarieven voor destructie zijn een gevoelig onderwerp, nadat minister Brinkhorst vorig jaar het plan lanceerde om de tarieven in één jaar vijf keer zo duur te maken. Dit zou in vier stappen gebeuren, waarvan de eerste in het eerste kwartaal is gezet. De veehouders zijn hier fel tegen. Zij willen eerst meer inzicht in de opbouw van de tarieven; de accountantscontrole van Rendac over het jaar 2000 laat nog steeds op zich wachten.
Voorts is LTO er voorstander van, dat de overheid en consument net zoals in Frankrijk een deel van de destructiekosten voor hun rekening nemen. Als de tarieven voor de veehouders de pan uit rijzen, groeit de verleiding om kadavers van kleine landbouwdieren illegaal te laten verdwijnen.

De bevriezing van de huidige tarieven betekent niet, dat nieuwe verhogingen van de baan zijn. Het te vormen nieuwe kabinet zal in de loop van de zomer opnieuw praten over de financiering van destructiekosten. Eerder heeft het kabinet 22,7 miljoen euro toegezegd voor onderzoek en proeven met alternatieve methodes om slachtafval en kadavers te vernietigen. In het overleg over de Voorjaarsnota zou hiervan 6 miljoen euro beschikbaar worden gesteld. Twee miljoen hiervan wordt nu gebruikt om de geplande tariefsverhoging, die nu is geschrapt, te bekostigen.

Nadere informatie: afdeling Communicatie (tel. 070-3382721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)