VERENIGING VNO-NCW

Voorzitter JM wil einde beloningsdiscussie top

Dit is een persbericht van Jong Management.

Voorzitter jonge ondernemers: inkomensdiscussie moet nu ophouden.

DEN HAAG, 8 juni 2002 De discussie over de beloning van bestuurders van ondernemingen moet nu ophouden. De gemiddelde stijging over 2002 met nog geen 4 procent weerspiegelt het verband dat bestaat tussen inkomensstijging aan de ene kant en het economisch klimaat en de prestaties van ondernemingen anderzijds. Bonussen, die een nog directer verband tussen hoogte en prestatie laten zien, nemen in betekenis toe. Komt prestatieloon voor werknemers maar moeizaam tot stand, aan de top is dat heel gewoon. De prestatiecriteria voor de 'top' zijn in de meeste bedrijven aangescherpt.

Dat zegt Tjark de Lange, voorzitter van Jong Management, in een reactie op de cijfers over de inkomensstijging van bestuurders in Nederland over 2002 en voorgaande jaren. Dit jaar komt volgens onderzoek van Hay Group en Towers Perrin de gemiddelde stijging van vast inkomen plus bonussen (total cash) uit op 3,5 à 4 procent.

De Lange is allerminst geporteerd van het beeld van hebzucht dat met name internationaal opererende topondernemers de afgelopen jaren is opgespeld. Het waren jaren van zeer goede resultaten voor hun ondernemingen. Bovendien is de Nederlandse maat niet van toepassing. Het gaat om grote ondernemingen die het gros van hun omzet in het buitenland behalen. En hun aandeelhouders zijn steeds meer afkomstig uit het buitenland. De inkomens van de bestuurders van deze ondernemingen stegen de afgelopen drie jaar met gemiddeld 10 a 11 procent.

We mogen blij zijn dat deze ondernemingen hun zetel, en gelukkig ook nog veel van hun activiteiten in Nederland hebben. Het zou een slechte zaak voor onze uitstraling en ons vestigingsklimaat zijn als we deze ondernemingen kwijt raken. Hij begrijpt dan ook niet waarom er de afgelopen jaren via de inkomensdiscussie een beeld van aversie is gekweekt tegen multinationals. 'We kunnen natuurlijk ook een dijk om Nederland heen zetten en de multinationals uitwijzen,' aldus De Lange.

Of ondernemingen opereren in een internationale of nationale ruimte komt volgens De Lange ook tot uiting in de inkomensontwikkeling bij wat hij 'polderondernemingen' noemt. Daar stegen de inkomens van de bestuurders de afgelopen drie jaar met 6 à 7 procent, aldus De Lange.


---
Jong Management is een volledig zelfstandige vereniging van ondernemers, directeuren en managers. Jong Management is gelieerd aan de ondernemingsorganisatie VNO-NCW.
Voor meer inlichtingen: Roelf van der Kooij 06 512 845 88


08 jun 02 10:45