Politie Midden- en West Brabant

Breda: Mensensmokkel, zeven Iraaks-Koerdische mannen aangetroffen in laadruimtes onder oplegger van vrachtauto

Datum: 8/6/2002
Auteur: Willem van Hooijdonk

Vanmorgen kreeg de Bredase politie omstreeks 10.29 uur een melding dat op de rijksweg-A 58 op de zuidelijke rijbaan ter hoogte van de afslag Ulvenhout / Chaam op de vluchtstrook een vrachtauto zou stilstaan waarin illegale mensen zouden zitten. In de vrachtauto werden in laadruimtes onder de oplegger zeven Iraaks-Koerdische mannen aangetroffen.

Ter plaatse troffen de agenten op de vluchtstrook, rijrichting Tilburg / Utrecht, een vrachtauto, een trekker met oplegger aan. Het betreft de rijksweg achter Ulvenhout die de A-16 met de A-58 verbindt.

De agenten hoorden geklop vanuit een opslagruimte onder de oplegger. Hierop vorderden zij de bestuurder zijn combinatie naar het terrein van het Korps Landelijke Politie Diensten aan de Graaf Engelbertlaan te Breda te rijden. Daar werd de bedoelde ruimte door de bestuurder geopend. In de metalen bak werden 6 mannen van Iraaks-Koerdische afkomst aangetroffen. De mannen zaten naast en op elkaar in een zeer kleine ruimte. In een andere nog kleinere soortgelijke ruimte aan de andere kant onder de oplegger werd nog een vluchteling aangetroffen. In deze metalen bak lagen reservebanden en een gereedschapskist.

Hierop heeft de politie de bestuurder, een 42-jarige man uit Litouwen op de verdenking van mensensmokkel aangehouden. Hij is inmiddels door een Hulp Officier van Justitie in verzekering gesteld.

De zeven mannen zijn ter plaatse door broeders van de GGD en een GGD-arts onderzocht. Zij hadden dorst, sommige mannen klaagden over hoofdpijn. Hun gezondheidstoestand was verder goed.

Zij zijn in samenwerking met agenten van de KLPD overgebracht naar het politiebureau en worden overgedragen aan de Vreemdelingendienst. Het gaat om Iraaks-Koerdische mannen tussen de met name 20 en 40 jaar.

De chauffeur vertelde dat hij op de terugweg naar huis (Litouwen) was. Hij was via Dover naar Calais gegaan. In Frankrijk had hij overnacht. Op de rijksweg had zich een file gevormd. De chauffeur verklaarde door passanten erop te zijn geattendeerd dat er met zijn vrachtauto iets aan de hand was. Een van de passanten heeft kennelijk de politie gebeld en melding gemaakt.

De politie onderzoekt nog hoe, waar en wanneer de mannen in deze ruimtes gekropen zijn en of de chauffeur of / en anderen daar een rol bij hebben gespeeld.
Mogelijk dat de Irakese mannen in Calais of op de overnachtingplaats van de chauffeur in de ruimten gekropen zijn en in de veronderstelling waren dat de vrachtauto naar Engeland zou gaan. Deze vragen hoopt de politie met het nadere onderzoek te beantwoorden.

Agenten van het Korps Landelijke Politiediensten hebben vanmorgen nog twee vrachtwagencombinaties die een Litouws kenteken hadden en op dezelfde route reden onderzocht. In deze combinaties werden echter geen vluchtelingen aangetroffen.