Ingezonden persbericht


Museum Kruysenhuis aan De Moriaan 9a in Oirschot exposeert van zaterdag 8 juni tot en met zondag 30 juni werk uit eigen collectie van onder andere Jan Kruysen (1874-1938), zijn zoon Antoon (1898-1977) en Teun Gijssen (1910).

Jan Kruysen werkte geruime tijd in Oirschot. Hij was een markante persoonlijkheid of 'unnun aorige mens', zoals zijn dorpsgenoten het zagen. Kruysen maakte een ontwikkeling door van impressionistisch werk met een rustig, ingetogen karakter naar een meer expressionistische stijl, waarin felle kleuren en gewaagde verbeeldingen de overhand kregen. Een aantal bijzondere zelfportretten maken deel uit van de expositie. Ook is er een schilderij te zien van de Spoordonkse watermolen, dat onlangs werd geschonken door Leo Achterbergh, een van de exposanten in het museum dit seizoen.

Antoon Kruysen wordt een van de grotere Brabantse expressionisten genoemd. Zijn landschappen, dorpstaferelen, portretten, bloemen en figuren worden gekenmerkt door temperamentvolle kleuren en een geheel eigen spontane stijl van schilderen.

Teun Gijssen werd geboren in Zeeland. Na veel omzwervingen vestigde hij zich in Riel, tussen Eindhoven en Geldrop. Daar legde hij de seizoenen, processies, landschappen, mensen en gebeurtenissen vast in werken met een indrukwekkende techniek en fraai kleurgevoel.

Museum Kruysenhuis is elke zaterdag en zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt ¤ 2,50. 65-Plussers betalen ¤ 1,50. Kinderen tot 12 jaar gratis.

In juli is het museum gesloten. Vanaf 3 augustus organiseert het museum voor het vierde achtereenvolgende jaar de Zomerexpositie met Oirschotse kunstenaars.