Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

08/06/02 Koningin, Prins van Oranje en Prinses Máxima bij uitreiking Four Freedoms Awards

Hare Majesteit de Koningin en Hunne Koninklijke Hoogheden de Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden wonen zaterdag 8 juni in de Nieuwe Kerk te Middelburg de uitreiking bij van de Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Award aan oud-president van Zuid-Afrika Nelson Mandela.

Naast de Four Freedoms Award worden ook onderscheidingen uitgereikt aan de Noorse oud-minister-president mevrouw Gro Harlem Brundtland, de oud-president van Mexico, de heer Ernesto Zedillo, de organisatie Radio Free Europe/Radio Liberty en de Islamgeleerde professor Abu Zaid. Zij ontvangen een onderscheiding voor de Freedom from Want (vrijwaring van gebrek), Freedom from Fear (vrijwaring van vrees), Freedom of Speech (vrijheid van meningsuiting) en de Freedom of Worship (vrijheid van godsdienst).

De Four Freedom Awards worden sinds 1982 jaarlijks uitgereikt door het Roosevelt Institute in New York. De uitreiking vindt wisselend plaats in New York en in Middelburg. De Awards worden uitgereikt aan personen en instellingen die in hun denken en handelen respectievelijk hun doelstellingen en activiteiten op uitnemende wijze inhoud hebben gegeven aan de vier vrijheden.

De Awards worden uitgereikt door minister-president Kok, minister Brinkhorst, oud-Eurocommissaris Van den Broek, dr. Witteveen, mrs. Anna Eleanor Roosevelt, kleindochter van de president, en de beroemde historicus en biograaf van John F. Kennedy Arthur Schlesinger.

Eerder zijn de Four Freedom Awards in Nederland toegekend aan Prinses Juliana, Koning Juan Carlos, de Dalai Lama, Vaclav Havel, Max van der Stoel, Ruud Lubbers, Olov Palme en Desmund Tutu.