Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Alphen aan den Rijn, 21 mei 2002

8 en 9 juni D-day in Archeon te Alphen aan den Rijn

Het is juni 1944 enkele weken na D-day de landing bij Normandië. De kampementen van verschillende echelons van de Britse en Amerikaanse Infanterie, Britse Luchtlandingstroepen en verbindingsdienst zijn opgeslagen⤦.

In het weekend van 8 en 9 juni zijn in Archeon de kampementen uit die periode opgeslagen. Circa honderd leden (acteurs) van de bij het Landelijk Platform Levende Geschiedenis aangesloten groepen MARS, Vereniging Historische Militaria, Vereniging voor Militaire Living History, Vereniging Militair Depot en het Tweede bataljon East Yorkshire laten de weken na D-day herleven. Met bewapening, verschillende andere uitrustingen en originele voertuigen, waaronder jeeps, half tracks en vrachtwagens geven zij een authentiek beeld van het front in Normandië.

          Veldslag

Elke dag wordt er een veldslag gehouden, waarin de verschillende â¤oeliving history⤝groepen een geallieerde aanval uitbeelden. De Romeinse straat vormt het decor voor het hoofdkwartier met onder andere de grotere verbindings-dienst. De bezoekers kunnen zelf meemaken hoe vanuit dit punt de verbindingen werden gelegd en de verschillende frontechelons aangestuurd en een kijkje nemen bij de kampementen van de kleinere echelons. Op het programma staan activiteiten zoals rondritten voor de kinderen in authentieke legerwagens en demonstraties bijvoorbeeld van exercities.

           Â

Geschiedenis komt tot leven in het Legermuseum

In het Legermuseum in Delft is de hele militaire geschiedenis van Nederland te zien inclusief de VN vredestaken van de laatste decennia. Op Archeon presenteert het museum historische informatie over D-day in de museumstand De hele dag organiseert het museum bij de stand een workshop voor kinderen: â¤~Jan Soldaat staat in zijn hemd⤮. Kinderen kunnen een knip- en kleurplaat maken van Jan Soldaat èn een uniform uit de Tweede Wereldoorlog. Het Legermuseum organiseert dergelijke workshops in eigen huis maandelijks en in de vakanties.

In de drie tijdperken (Prehistorie, Romeinse Tijd en Middeleeuwen) van Archeon valt nog meer te beleven en te doen. Bijvoorbeeld boogschieten, vlotvaren, speerwerpen en in de middag het Gladiatorengevecht in de Arena bijwonen.



Ingezonden persbericht