Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

28 mei 2002
Murco Mijnlieff, sector Stedelijke Ontwikkeling
023-5113866
023-5113458
70/2002
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht

Datum
Informatie bij
Telefoon
Fax
Nummer
Expo Haarlem in Uitvoering
Alle projecten onder één dak in de Brinkmannpassage

Expo Haarlem in Uitvoering gaat op 8 juni om 12 uur open. Informatie over de meeste grote bouwplannen voor Haarlem zijn onder één dak bijeengebracht. Op die manier laat de gemeente zien welke plannen er voor de stad worden gemaakt of al in uitvoering zijn. Enkele jaren geleden heeft de gemeente een Toekomstvisie 2010 opgesteld. Om deze visie uit te voeren is toen het Ontwikkelingsprogramma Haarlem gemaakt. Nu is het tijd om de plannen daadwerkelijk uit te voeren. De gemeente is daarmee volop bezig: Haarlem in Uitvoering. Bij de opening van Expo Haarlem in Uitvoering roepen we Haarlemmers op twee foto's in te leveren: hun mooiste en lelijkste gebouw in Haarlem. Die komen dan op het grote prikbord in Expo Haarlem in Uitvoering.

Bouwplannen onder één dak
Om te laten zien welke (bouw)plannen er zijn, heeft de gemeente in de Brinkmannpassage aan de Grote Markt een expositieruimte ingericht. Daar zijn maquettes, kaarten, artist impressions, video's, boeken en nog veel meer over de meeste grote (bouw)projecten in Haarlem. Ook staat er een mooie maquette van de hele binnenstad. Ook de plannen voor de herinrichting van de openbare ruimte zoals bruggen, straten en kades zijn hier te zien.

Ontwikkeling in beeld
Een stad is altijd in ontwikkeling. Economische voorspoed maar ook verval. Die ontwikkeling is terug te zien in de gebouwen die er staan. Elke straat heeft zijn bouwgeschiedenis met oude gebouwen, nieuwbouw of renovatie. Haarlem heeft zeker in de binnenstad een rijke bouwhistorie: Haarlem heeft enkele duizenden monumenten. Daarnaast wordt er ook nieuw gebouwd. Grote bouwprojecten voor de komende jaren zijn onder andere de Appelaar, Raaks, Ripperda, EBH, Stadion en vele plannen in Schalkwijk. Niet te vergeten de vernieuwing van de vier cultuurpodia: Toneelschuur, Concertgebouw, Schouwburg en Patronaat. Ook staan er veel woningverbeteringsprojecten op stapel. De gemeente investeert daarnaast veel in de openbare ruimte. Bestrating, kades, bruggen, straatmeubilair, verlichting worden vernieuwd. Veel zaken krijgen een opknapbeurt. Kortom: Haarlem in Uitvoering.

Fotografeer uw mooiste en lelijkste gebouw
Haarlem heeft vele mooie, maar ook minder mooie gebouwen. De geschiedenis van Haarlem laat zich aflezen aan de gevels. Daarvan vinden sommigen de gebouwen heel bijzonder, anderen vinden hetzelfde gebouw absoluut misstaan. Karateristiek of niet, feit is dat ze zijn gebouwd en er staan.. Fotografeer uw mooiste én lelijkste Haarlemse gebouw. Als u die tussen 8 juni en 15 juni inlevert in Expo Haarlem in Uitvoering twee foto's komt brengen, ontvangt een leuke attentie (zolang de voorraad strekt). Die foto's hangen dan op het grote prikbord in Expo Haarlem in Uitvoering.

Expo Haarlem in Uitvoering, Brinkmannpassage, tel. 023 511 3520. Vanaf 8 juni open van maandag tot en met zaterdag van 12.00 uur tot 17.00 uur.