Ingezonden persbericht


Amsterdam 4 juni 2002

PERSBERICHT

Demonstratie tegen uitlevering Catalaanse activist

Zaterdag 8 juni organiseert de "steungroep FreeJuanra" een demonstratie in Amsterdam. We besloten tot deze demonstratie omdat de huidige Europese uitleveringswetten te weinig ruime laten voor een kritisch oog. Door publiekelijk aandacht te vragen voor deze zaak hopen wij de uitleveringsrechter en de verantwoordelijke Nederlandse politici ervan te overtuigen dat het uitleveren van Juanra een acceptatie betekent van martelen en politieke repressie in Spanje.
Juanra's uitleveringsproces zal plaatsvinden op 25 juni voor de Rechtbank Amsterdam.

Volgens ons is Juanra het slachtoffer van de totaal doorgedraaide strijd tegen het terrorisme in Spanje. Spanje misbruikt de strijd tegen ETA om een steeds grotere kring van politieke opposanten de mond te snoeren.

De Barcelonese Juan Ramon Rodriguez deed onderzoek naar extreemrechtse organisaties. Hij is activist en zanger van de populaire politiek georiënteerde band KOP. Juanra werd op 16 januari gearresteerd in een supermarkt in Amsterdam. Spanje beschuldigt hem ervan ondersteuning te hebben verleend aan een commando van ETA.

Juanra's arrestatie werd in de Spaanse media onmiddellijk gevierd als een overwinning, behaald door de nieuwe Europese samenwerking onder de naam Eurojust. Over Juanra's eventuele onschuld maakte niemand zich druk.

Wij wel. Met de bewijzen die deze aantijging zouden moeten staven is namelijk flink wat mis. Spanje wringt zich in onmogelijke bochten en weerspreekt zichzelf voortdurend om Juanra in haar handen te krijgen. De beschuldigingen tegen Juanra werden door Spanje nu al vier keer aangepast zonder dat daar enig nieuw bewijs tegenover stond. Het enige bewijs wordt gevormd door een verklaring waarin "een zanger van de band KOP" wordt genoemd. Volgens deze verklaring zou een zekere "Marc" een tweetal namen hebben genoemd van extreemrechtse types. Deze verklaring is onder marteling afgelegd. De verklaring is bij het eerste contact met een advocaat, en later ook voor de rechter, weer ingetrokken.

Wanneer politieke opposanten met behulp van marteling een mediahype voor jaren de cel in dreigen te verdwijnen ligt het voor de hand dat de landen die het meest ontwikkeld zijn op het gebied van burgerrechten, een vleugje vooruitstrevendheid zouden opleggen aan de rest. De praktijk laat zien dat het precies andersom gaat.

Mocht de rechter toch beslissen over onze kritiek heen te stappen is het uiteindelijk de minister van Justitie die moet beslissen. Wie dat ook moge zijn mag dan afwegen of de vriendschappelijke verhouding met een EU-lidstaat zwaarder weegt dan onze burgerrechten.

Hoeveel burgerrechten moeten er opgeofferd worden om een gevoel van veiligheid te creëren?

Geen uitlevering aan een land dat martelt!

Tegelijk met onze demonstratie in Amsterdam zullen er in verschillende andere Europese steden soortgelijke acties plaatsvinden.

De demonstratie verzamelt om 14:00u op de Dam in Amsterdam alwaar de tocht in de richting van de Pijp zal vertrekken rond 15:00u

De steungroep Juanra is (ook tijdens de demonstratie) te bereiken op nr.: 06-19322304 Meer informatie op: http://www.freejuanra.org