Ministerie van Verkeer en Waterstaat

14 juni 2002

Tunnelboormachine Groene Hart stil

In het weekend van 8 en 9 juni is de tunnelboormachine Aurora, die de tunnel onder het Groene Hart boort, om technische redenen stil komen te liggen. Er is een defect aan de aandrijfmotoren van de tunnelboormachine. Op dit moment onderzoekt bouwcombinatie Bouygues/ Koop wat de oorzaak van het defect is. De boortunnel is een belangrijk onderdeel van de bijna 100 kilometer lange Hogesnelheidslijn-Zuid (HSL), die loopt van Schiphol naar de Belgische grens. De stilstand heeft geen invloed op de aanleg van de HSL.

Bouygues/Koop onderzoekt de oorzaak van het defect aan de aandrijfmotoren. Hoe lang dit onderzoek zal duren is nog niet bekend. Wel wordt verwacht dat binnen twee weken de aandrijfmotoren zijn gerepareerd. De boormachine staat op dit moment op 75 meter afstand van de eerste tussenschacht in Achthoven. In Achthoven zou de machine groot onderhoud ondergaan. De stilstand heeft geen invloed op de omgeving. Bij de toeritten en de schachten gaat het werk onverminderd door.

De stilstand van de Tunnelboormachine heeft geen invloed op de planning van het HSL-project. In de planning van de tunnel is rekening gehouden met mogelijk oponthoud. Tot nu toe heeft de machine afstanden van 16 meter per dag gehaald. In totaal is rekening gehouden met een gemiddelde van negen meter per dag voor de hele tunnel.