Nederlandse Taalunie

28 januari 2002

Steunpunt Literair Vertalen organiseert vertaalcursussen

Het Steunpunt Literair Vertalen organiseert in 2002 twee grote cursussen literair vertalen. De ene cursus is voor vertalers uit, de andere voor vertalers in het Nederlands. Het doel is de literaire vertaalvaardigheid van de deelnemers te vergroten. Het zijn cursussen op hoog niveau, voor geselecteerde groepen deelnemers, die gemotiveerd zijn om professioneel literatuur te vertalen.

Voor vertalers uit het Nederlands wordt een tweeweekse Zomercursus Literair Vertalen gehouden. Die cursus zal zich van 19 tot en met 30 augustus afspelen in Utrecht en Antwerpen. Hij is bedoeld voor vertalers met als moedertaal het Duits, Frans, Italiaans of Spaans. In totaal kunnen maximaal dertig cursisten meedoen. Het vertalen van kinder- en jeugdliteratuur staat centraal in het programma. De Zomercursus Literair Vertalen vindt voor de vijfde maal plaats. Dit jaar wordt de cursus voor het eerst georganiseerd door het nieuwe Steunpunt Literair Vertalen, dat een joint venture is van de Universiteit Utrecht en de Lessius Hogeschool in Antwerpen.

De andere Literaire Vertaalcursus, voor vertalers in het Nederlands, vindt van 10 tot en met 14 juni plaats in Utrecht. De brontalen zijn het Duits en het Frans. De deelnemers moeten het Nederlands als moedertaal hebben, en bij voorkeur al eerste stappen hebben gezet op het pad van het literair vertalen. Per brontaal kunnen een achttal deelnemers worden toegelaten.

Het Steunpunt Literair Vertalen organiseert de cursussen in overleg en samenwerking met de literaire fondsen in Nederland en Vlaanderen: het Nederlands Literair Produktie- en Vertalingenfonds, het Fonds voor de Letteren en het Vlaams Fonds voor de Letteren. Het Steunpunt Literair Vertalen werkt in opdracht van de Nederlandse Taalunie.

Op de website van het Steunpunt Literair Vertalen is uitgebreide informatie over beide cursussen te vinden:
www.literairvertalen.org/activiteiten_slv.html
Aanmeldingsformulieren zijn te downloaden. Voor meer informatie, of voor een aanmeldingsformulier, kunt u ook terecht bij Matthijs Bakker, coördinator van het Steunpunt Literair Vertalen. Telefoon: +31 (0)30 253 60 26. E-mail: literair.vertalen@let.uu.nl


---

© Nederlandse Taalunie