Technische Universiteit Delft

Alle promoties, intree- en afscheidsredes worden gehouden in de Aula van de TU Delft, Mekelweg 5, Delft

Promotie

Gebruiksevolutie
10 juni 2002 | 13.30 uur
mw. M. Hettinga | ingenieur in de wijsbegeerte en maatschappij wetenschappen promotor | Prof.dr. J.H.T.H. Andriessen (fac TBM)

EVOLVE.EVOLving use of Videoconferencing Explored.
Het gebruik van een technologie verandert in de loop der tijd, een technologie zal anders gebruikt worden vlak na invoering, dan na een jaar ervaring. Met andere woorden: het gebruik van een technologie evolueert. Het doel van het onderzoek van Hettinga was het ontwikkelen van theoretische inzichten in dit evolutieproces en het opleveren van richtlijnen voor het ondersteunen ervan.
Ons onderzoek richtte zich op het gebruik van groupware, met videoconferencing als specifieke focus. In de case studies werden verplaatsbare videoconferencingsystemen gebruikt die uitgebreid waren met een document camera en een microscoop voor het uitwisselen van data. De case studies betroffen besprekingen tussen artsen van verschillende ziekenhuizen over de behandeling van kankerpatiënten. De dataverzameling en data-analyse binnen deze cases is gebaseerd op een theoretisch kader gevormd door (Adaptive) Structuration Theory en het 'breakdown' concept.
Veranderingen bleken voornamelijk plaats te vinden tijdens een korte periode vlak na invoering van videoconferencing. Na deze periode vonden veranderingen alleen plaats door invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld door nieuwe deelnemers. De veranderingen waren hoofdzakelijk 'eerste orde veranderingen': verbeterde bediening van de nieuwe apparatuur en een vergemakkelijkte communicatie via de apparatuur. 'Tweede orde veranderingen' betreffen meer fundamentele veranderingen op technisch, sociaal of taakinhoudelijk gebied, zoals bijvoorbeeld de uitbreiding van de apparatuur met een extra monitor of een verschuiving in de inhoud van de besprekingen. Dergelijke veranderingen kwamen nauwelijks voor.
Een belangrijk onderdeel van de veranderprocessen waren de reflectieve dialogen: breakdowns. Hettinga kon twee typen breakdowns onderscheiden gerelateerd aan de twee typen veranderingen. Tijdens 'operationele breakdowns' werd kennis over de apparatuur uitgewisseld en vaardigheden besproken en geoefend. Deze breakdowns leidden tot eerste orde veranderingen. 'Conceptuele breakdowns' leidden tot tweede orde veranderingen. Tijdens deze breakdowns werd er gereflecteerd op onderliggende ideeën betreffende taken, sociale aspecten of technische aspecten. Operationele breakdowns vonden veel vaker plaats dan conceptuele breakdowns. Hieruit trok Hettinga de conclusie dat het stimuleren van conceptuele breakdowns zou leiden tot een toename van tweede orde veranderingen. Op basis van een literatuurstudie en een empirische studie formuleerde Hettinga acht basisrichtlijnen voor het stimuleren van conceptuele breakdowns om op die manier evoluerend gebruik van groupware te ondersteunen.

Voor verder lezen:

* Videoconferencing and videotelephony : technology and standards by Richard Schaphorst
Mainstream videoconferencing; a developer's guide to distance multimedia by Joe Duran, 1997

Maarten van der Sanden
Wetenschapsvoorlichter
Communicatie & Marketing Groep / TU Delft
tel.: 015 2785454
fax.: 015 2781855
GSM: 06 20408176