CBS

Meer biologische landbouw

Het areaal biologische landbouw is tussen 2000 en 2001 met 15 procent uitgebreid tot ruim 31 000 ha. Dit komt overeen met circa 1,6 procent van het totale landbouwareaal. Zo blijkt uit het CBS-onderzoek Biologische Landbouw 2001. Met name de melkveehouderij heeft in deze uitbreiding een belangrijk aandeel gehad, gevolgd door de akkerbouw. Het aantal biologisch gehouden koeien is met 17 procent toegenomen, het aantal kippen met 37 procent. Flevoland blijft de provincie met relatief de grootste oppervlakte biologische landbouw.

Melkveehouderij nog steeds koploper
In het areaal biologische landbouw nemen de melkveebedrijven met ruim 19 000 ha of wel 62 procent een voorname plaats in. Het betreft hier voornamelijk grasland waarop koeien, schapen en geiten grazen. Het aantal biologische melkveebedrijven is gestegen tot ruim 500. Het aantal kippen- en varkensbedrijven is vrijwel verdubbeld tot 273. De bedrijfsgroep kippen- en varkensbedrijven kent doorgaans een intensief grondgebruik en beslaat nog geen 1% van het areaal biologische landbouw.

Akkerbouw sterk gegroeid
Het areaal biologische akkerbouw is ten opzichte van 2000 met een vijfde toegenomen tot bijna 7 000 ha. De biologische akkerbouw is vooral te vinden in de provincie Flevoland. In deze provincie beslaat het areaal biologische akkerbouw bijna 8% van de totale oppervlakte aan akkerbouwland.

Technische toelichting
De biologische landbouw kent een productiewijze waarbij geen kunstmest en geen chemische gewasbeschermingsmiddelen worden toegepast, maar organische mest en biologische gewasbeschermingsmethoden. Daarnaast zijn er voorschriften bij het gebruik van krachtvoer en diergeneesmiddelen voor het vee. Ook dient er voor het vee uitloopmogelijkheid te zijn. Producten van de biologische landbouw hebben het EKO-keurmerk. Bedrijven die biologisch willen gaan produceren, zijn verplicht om een bepaalde periode (1 tot 2 jaar) volgens de normen van de biologische landbouw te werken, zonder dat zij hun producten als biologisch mogen verhandelen. Deze bedrijven worden aangeduid als 'bedrijven in omschakeling'. SKAL International BV is de Nederlandse instantie die de biologische landbouwbedrijven controleert en certificeert.

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met dhr. J. Fraeijhoven, tel. (070) 337 41 69.

Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-114
10 juni 2002
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken