Gemeente Wageningen

Boven- en de Benedenbuurt - Denk mee over de leefbaarheid

De gemeente gaat de leefbaarheid van de Boven- en de Benedenbuurt onderzoeken. Hiervoor nodigt zij bewoners - dé kenners van de buurten
- uit om mee te denken. Het gaat daarbij om thema's als de woningen, de woonomgeving, de voorzieningen, het verkeer, de veiligheid, de bewoners en de manier van samenleven met elkaar. In juni worden hiervoor bijeenkomsten georganiseerd, twee voor de Bovenbuurt en twee voor de Benedenbuurt. Per buurt kunnen 20 bewoners deelnemen. Heeft u een mening over de leefbaarheid in uw buurt en ideeën voor verbetering, doe dan mee!

Buurtanalyse
De buurtanalyse van de Boven- en de Benedenbuurt vindt plaats in het kader van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV). Dit is een budget dat de gemeente van de provincie Gelderland krijgt om de aantrekkelijkheid en de leefbaarheid van de stad te vergroten. De gemeente heeft in haar ISV-ontwikkelingsprogramma drie speerpunten benoemd. Dit zijn: het centrum, de buurten en de groenblauwe infrastructuur. Het programma Buurten richt zich op de Beneden- en Bovenbuurt, de Bloemenbuurt en De Buurt. Voor alle vier de buurten wordt een buurtanalyse gemaakt. Als eerste wordt dit gedaan voor de Boven- en de Benedenbuurt.

Bewonersbijeenkomsten
In de bewonersbijeenkomsten wordt veel gewerkt met foto's en beelden. Het is de bedoeling dat de deelnemers aan de hand van hun ideeën over de leefbaarheid van de Boven- en de Benedenbuurt, foto's maken en verzamelen. Tijdens de bijeenkomsten leggen de deelnemers uit wat de foto's voor hen betekenen en wat ze ermee bedoelen. Daarna worden de foto's geordend op thema. Ook wordt bekeken of de foto's sterke kanten van de buurt laten zien of juist zwakke, of het kansen zijn voor de buurt of juist bedreigingen. Tenslotte worden de foto's op volgorde van belangrijkheid gezet.

Bijeenkomst professionals
Ook medewerkers van de woningcorporaties, de politie, Welvada en de gemeente gaan nadenken over de verbetering van de leefbaarheid in beide buurten. Daarbij worden de ideeën en wensen van de bewoners als uitgangspunt gebruikt. De bedoeling is dat er uiteindelijk een plan komt waarin de sterke en de zwakke kanten, de kansen en de bedreigingen voor beide buurten zijn opgenomen, maar waarin ook maatregelen/oplossingen staan ter verbetering van de leefbaarheid.

Informatieavond
De bijeenkomsten voor de bewoners van de Bovenbuurt zijn op maandag 3 en 10 juni a.s. en voor de bewoners van de Benedenbuurt op dinsdag 4 en 11 juni a.s. De bijeenkomsten duren van 19.00 tot 22.00 uur.

Heeft u interesse om deel te nemen?

Kom dan naar de informatiebijeenkomst op maandag 6 mei a.s. van 19.30 tot 20.30 uur in buurthuis Ons Huis, Harnjesweg 84. Wanneer u daar besluit om mee te doen, dan krijgt u ook direct een (wegwerp) fototoestel om foto's van de buurt te maken, die in de bijeenkomsten gebruikt gaan worden. U bent dus van harte uitgenodigd om mee te denken over de leefbaarheid in uw buurt! Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stade Advies, het bureau dat in opdracht van de gemeente de buurtanalyse uitvoert. Het telefoonnummer van Stade Advies is 030 - 231 00 41. U kunt vragen naar Han Leurink of Janine van Heertum.