Gemeente Haarlemmermeer


* Persberichten

+ 30 mei 2002

START BOUW BUSSTATION

Deze week start in Hoofddorp bij het toekomstige Spaarneziekenhuis de bouw van een nieuw busstation. Het busstation wordt met een uniek toegepaste techniek gebouwd en krijgt een bijzondere vorm in de trant van een enorme zwerfkei. De bouwmaterialen zijn niet eerder voor zo'n doel gebruikt. Eind dit jaar moet het nieuwe station klaar zijn.
Bij het ontwerp van het busstation is rekening gehouden met de vormgeving in de directe omgeving. Die vormen hebben namelijk een bepaalde volgorde. Het toekomstige Spaarne ziekenhuis is rechthoekig; de Zuidtangent heeft grillige vormen en het busstation krijgt meer vloeiende vormen. De ultieme vloeiende vorm is water en het terrein is daarvan omgeven. Het busstation lijkt op een grote zwerfkei die door bewegingen van mensen is uitgesleten. Uitgesleten door kijkrichtingen en looproutes.
In de week van maandag 10 juni vinden eerst heiwerkzaamheden plaats alvorens gedurende drie weken de betonnen fundering wordt gelegd. Eind juni laat de aannemer een tent van 25 bij 56 meter plaatsen. Die tent blijft daar tot het einde van dit jaar staan. Dat is nodig omdat de bouw van het busstation géén regen verdraagt. Bij een bedrijf in Wageningen worden schuimblokken (tempex) op maat gefreesd. Vervolgens worden ze naar Hoofddorp vervoerd, waarna ze aan elkaar worden bevestigd. Dit hele bouwwerk wordt 50 meter lang, 10 meter breed en 5 meter hoog. De bekleding is van laminaat (harde hars). Het voordeel hiervan is dat het hard en afwasbaar is. Sinds medio januari van dit jaar rijdt de Zuidtangent op het traject tussen station Haarlem en het Bijlmerstation in Amsterdam. Een van de haltes is het toekomstige Spaarne ziekenhuis in Hoofddorp. Vlak naast deze halte komt een nieuw busstation voor de andere bussen van het openbaar vervoer (lijnen 52, 79, 140 en 196). Gewoonlijk staan op een busstation de bussen naast elkaar. Hier is evenwel gekozen voor een eilandopstelling; een groot plein waar omheen bussen aankomen en vertrekken. Dit is overzichtelijk en vergemakkelijkt daardoor de overstap van de Zuidtangent op andere bussen en omgekeerd.
Het busstation krijgt dezelfde voorzieningen als de Zuidtangent-haltes. Zo komen onder andere aan twee zijden van het plein borden met actuele informatie voor reizigers. Het busstation krijgt een verblijfsruimte voor de buschauffeurs.

Afbeelding bus

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen