---

Ministerie van Defensie



---

Luchtmacht organiseert kunstveiling voor Kroatisch weeshuis

04-06-2002

Persbericht van het Ministerie van Defensie DV/PB36

De Koninklijke Luchtmacht organiseert op maandag 10 juni a.s. een kunstveiling op vliegbasis Soesterberg ten behoeve van een weeshuis in Kroatië.

Sinds december 2000 opereert een helikopterdetachement van de Koninklijke Luchtmacht in Kroatië in het kader van de SFOR-operatie. Sindsdien heeft het detachement zich verbonden met een weeshuis in Kastela, dat zich vlakbij de basis van het helikopterdetachement bevindt. De afgelopen twee jaar hebben de weeskinderen al dekbedden, speelgoed, zeep en shampoo ontvangen. Om het weeshuis voor de komende periode over voldoende financiële middelen te laten beschikken, wordt een veiling georganiseerd. De 166 schilderijen die op de veiling worden aangeboden, komen uit het weeshuis zelf en zijn afkomstig van kunstenaars uit onder meer Kroatië, Bosnië, Estland, Frankrijk en Italië. De kunstenaars nemen jaarlijks deel aan een door het weeshuis georganiseerde kunstweek en laten als dank een schilderij achter. De schilderijen zijn te bezichtigen vanaf woensdag 5 juni tot en met zondag 9 juni 2002 (zaterdag gesloten) in het Militair Luchtvaart Museum in Soesterberg.

De veiling wordt georganiseerd door vliegbasis Soesterberg en de Rotary Clubs Soest-Baarn en Baarn-Soest. Tevens wordt de veiling gesteund door een Commissie van Aanbeveling, waarin onder anderen zitting hebben de Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal D.L. Berlijn, netcoördinator Nederland 2, de heer J. Daalmeijer, en voorzitter van de Nederlandse Hockeybond, de heer A. Bolhuis.

Voor meer informatie kunt u kijken op
www.geocities.com/weeshuissfor3/index