Gemeente Vianen

6. Start periodieke reiniging en inspectie riolering
De atlas wordt overhandigd door mevrouw Feith aan burgemeester Koreman


terug naar de inhoud

Start periodieke reiniging en inspectie riolering

Rioolonderhoud als schilderij

De gemeente start op 10 juni met de uitvoering van de periodieke reiniging en inspectie van een gedeelte van haar rioolstelsel. Het betreft:

- reiniging van de riolen in de kernen Everdingen, Hagestein en Zijderveld;

- reiniging en inspectie van de regenwaterriolen in de wijk Monnikenhof van de straten Benedictushof, Clarissenhof, Dominicushof, Ursulinenhof en een deel van de Helsdingse Achterweg. De totale werkzaamheden zullen ongeveer 20 dagen duren.

Brief naar bewoners
De bewoners van de kernen Everdingen, Hagestein en Zijderveld zullen specifiek middels een brief op de hoogte worden gesteld van het tijdstip waarop de reinigingswerkzaamheden plaatsvinden. De bewoners van de wijk Monnikenhof zullen géén nadere berichtgeving ontvangen daar het hier om werkzaamheden aan het regenwaterriool betreft. De regenwaterriolering heeft namelijk geen directe relatie met de binnenriolering. De mogelijke overlast zoals gemeld in de toelichting op de werkzaamheden is hier niet van toepassing.

Toelichting op werkzaamheden
De reiniging en inspectie is noodzakelijk om een goede afvoer van het afvalwater en/of regenwater te (blijven) waarborgen. Het kan gebeuren dat er bij de werkzaamheden enige overlast optreedt. Doordat de riolering met hoge waterdruk wordt gereinigd kan het gebeuren dat de binnenriolering wordt leeggezogen (vacuüm) of een ogenblik onder druk komt te staan. Het eerste veroorzaakt een "rioollucht" in huis, eenvoudig te verhelpen door de kranen even te laten lopen. In het andere geval kan water in het toilet of gootsteen wat omhoog komen en of gaan borrelen. Een handdoek onder de deksel (bril) van het toilet kan voorkomen dat er water op de vloer spat.

Mogelijke verkeershinder
Doordat bij het reinigen en inspecteren van het riool van grote vrachtauto's gebruik wordt gemaakt kan dit leiden tot enige verkeershinder. Wanneer een put van de riolering voor uw inrit ligt kan het gebeuren dat deze enige tijd is geblokkeerd.