NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

NIEUWS Persbericht Huurders maken zich nauwelijks zorgen over forse huurverhogingen

Huurders maken zich nauwelijks zorgen over inflatievolgende huurverhogingen. Als de woning bevalt zijn zij zelfs bereid negen procent méér huur te betalen dan in het jaar ervoor. Dit blijkt uit de rapportage Huurders in Profiel van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers. De rapportage laat verder zien dat de verhuisbehoefte onder huishoudens met een bovenmodaal inkomen de laatste tijd hard is teruggelopen. Een gebrek aan geschikt woningaanbod is hiervoor de belangrijkste factor.

Net als de koopwoningenmarkt heeft ook de bovenmodale huurdersmarkt te maken met een teruglopende belangstelling. Vorig jaar maakten ongeveer 100.000 Nederlandse huishoudens met een inkomen boven modaal, plannen om te verhuizen. Dat is een daling met 20.000 in vergelijking met het jaar daarvoor. Opvallend is dat vooral ouderen tegenwoordig vaker afhaken dan in voorgaande jaren.

Als voornaamste reden geldt hiervoor dat er onvoldoende aanbod is dat deze groep aanspreekt. Het onderzoek laat zien dat ouderen vooral behoefte hebben aan huurwoningen die gelijkvloers wonen in een grondgebonden woning mogelijk maken. Met andere woorden: patio-achtige woonvormen. Deze hoeven overigens niet groot te zijn en volstaan al met zon 120 vierkante meter woonoppervlak. In de praktijk worden deze woningen echter niet of nauwelijks gebouwd. Sterker, de nadruk in het nieuwbouw huurwoningaanbod ligt steeds vaker in de appartementensfeer. Uit de huurdersenquête blijkt dat slechts ongeveer 24 procent van de bovenmodale huurders bewust een appartement zoekt. Als huurwoningen een rol moeten blijven spelen in het op gang houden van de doorstroming, dan zal er toch serieuzer naar het aanbod moeten worden gekeken.

Huurverhogingen lagen jarenlang bij veel huurders erg gevoelig. Deze houding is echter aan het veranderen. Althans als het gaat om bovenmodale huurders. De huurdersenquête geeft aan dat deze groep er niet voor terugdeinst om gemiddeld 543 euro per maand te betalen. Dat is negen procent meer in vergelijking met het jaar daarvoor. Is eenmaal de ideale huurwoning gevonden dan is zon 82 procent bereid nog eens een bedrag van 75 euro huur extra per maand te betalen.

Huurders in Profiel is een jaarlijks terugkerende enquête onder 3000 verhuisgeneigde huishoudens met een inkomen vanaf modaal. Deze enquête wordt door NVB in samenwerking met het Onderzoeksbureau OTB van de TU-Delft uitgevoerd en geeft een haarscherp beeld van de ontwikkelingen op de bovenmodale huurdersmarkt.
---

---

Voor meer informatie, vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met:
NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, Drs. N. Rietdijk, telefoon 070-386 02 04

---