Ingezonden persbericht

Utrecht, juni 2002

Keurmerk leidt tot volwaardig fietsparkeren

Compleet overzicht Fietsparkeur op www.fietsersbond.nl

Het keurmerk voor goede fietsenrekken, Fietsparkeur, is een groot succes. Afnemers blijken bereid fors meer te betalen, als ze weten dat een rek aan de normen van Fietsparkeur voldoet. Voornaamste argumenten zijn vandalisme- en diefstalbestendigheid, maar ook het esthetische aspect speelt een rol. Dat rekken met Fietsparkeur soms wat meer ruimte innemen, blijkt zelden een probleem. Door de vormgeving van de systemen worden namelijk alle plaatsen benut, en dat scheelt ruimte en rommel in en rond de rekken. De Fietsersbond, die samen met de fietsenrekkenfabrikanten in 1999 het initiatief voor dit keurmerk nam, is blij met deze ontwikkeling. Ook de fabrikanten van de inmiddels 22 systemen met Fietsparkeur, zijn overtuigd van het belang van kwaliteit. Grootste afnemers zijn gemeenten, de NS en ondermeer het COA, dat voor de 15.000 stallingsplaatsen bij 50 asielcentra voor rekken met Fietsparkeur koos. Dat Fietsparkeur vertrouwen geniet, blijkt ook uit het feit dat bijvoorbeeld de provincie Brabant, stallingsvoorzieningen alleen subsidieert als zij voldoen aan Fietsparkeur.

Van omgebogen paperclip tot hoogwaardig stallingssysteem Aanleiding voor het instellen van een keurmerk was een vergelijkend onderzoek uit 1993. De Fietsersbond onderzocht toen samen met de Consumentenbond en TNO de kwaliteit van fietsenrekken in Nederland. Het resultaat was bedroevend. Vrijwel alle systemen werden als onvoldoende beoordeeld. Soms was het rek makkelijker te kraken dan het fietsslot, in een aantal klemmen was de kans op schade aan de fiets gegarandeerd, bepaalde systemen waren zo krap dat je voor een fiets twee plekken nodig had, de meeste hoog-laagsystemen waren mens- en fietsonvriendelijk, en rekening houden met verschillende banddiktes was er niet bij. De resultaten van dit onderzoek vormden voor de Fietsersbond en de branchevereniging Fipavo (producenten van fietsparkeervoorzieningen) aanleiding om een keurmerk in te stellen. TNO werd ingeschakeld om de normen te ontwikkelen.

Acht aspecten bepalen kwaliteit fietsparkeervoorziening Fietsparkeur bevat diverse kwaliteitseisen waaraan goede fietsparkeervoorzieningen moeten voldoen. Het stelt -rekening houdend met verschillende typen fietsen- eisen op de volgende 8 punten:
- gemak bij het plaatsen van de fiets; gemak bij het vastzetten van de fiets
- kans op letsel bij de gebruiker of passant; kans op schade aan de fiets
- kraakbestendigheid; vandalismebestendigheid
- duurzaamheid; informatie over het systeem
Alle actuele informatie over Fietsparkeur op website Vanaf deze week staat alle relevante informatie over Fietsparkeur bij elkaar in een dossier op de website van de Fietsersbond. Zowel het totale normstellende document als uitgebreide productinformatie en beeldmateriaal over elk van de 22 rekken met Fietsparkeur.