AutoRai

10-6-2002

Lancia Lybra Intensa: gedistingeerde emotie

Met de Intensa voegt een nieuwe, exclusieve telg zich bij de Lybra-familie. Al bij de eerste aanblik wordt duidelijk dat de rijk uitgeruste Lybra Intensa een verhaal apart is. Toch verraadt de chique Italiaan niet op voorhand ál zijn noviteiten.

Het onderhuidse nieuws is met de sterkere 2.4 JTD namelijk niet minder spectaculair dan zijn gedistingeerde uitstraling. Geheel in de Lybra traditie levert de Lancia-dealer de nieuwe Intensa als sedan en als stationwagon. Prijzen vanaf 27.600,-.

Met flink wat aanpassingen aan zowel interieur als exterieur straalt de exclusiviteit van de chique Lybra Intensa af. De topversie is gespoten in de exclusief voor dit model ontwikkelde grijze mica/ metallic lak Grigio Fontana en de grille, koplampringen, nummerplaathouder, deurgrepen, bumperinleg en daklijsten zijn uitgevoerd in een fraaie donkere chroomtint. Kenmerkend zijn ook de speciale lichtmetalen 16 inch wielen met 205/55 brede banden. Naast de genoemde antracietgrijze mica/metallic lak Grigio Fontana kan de Lybra Intensa overigens ook besteld worden in vijf lakkleuren uit het normale Lybra gamma.

De Italiaanse ontwerpers hebben het interieur van de Intensa evenmin ongemoeid gelaten. Zoals we van Lancia gewend zijn, spelen edele materialen als hout, leder en Alcantara een grote rol. Het complete Intensa-meubilair is voorzien van een leer/Alcantara-afwerking. Verder zijn het stuurwiel en de versnellingspookknop met leer bekleed en onderscheidt de Lybra Intensa zich door het chroomomlijste instrumentarium, de verchroomde portiergrepen en de dorpelplaten van donker aluminium. Overige comfortverhogende standaardzaken: cruise control (met uitzondering van de 1.8), Dual Zone automatische airconditioning, elektrisch verstel- en verwarmbare buitenspiegels, Bose Sound System met in dashboard geïntegreerde radio/Cd-speler, 6 luidsprekers, separate cd-wisselaar en bediening vanaf het stuurwiel, infodisplay, centrale portiervergrendeling met afstandbediening, voorbereidingsset GSM en in twee ongelijke delen neerklapbare achterbank. Tot de opties behoren zaken als Xenon koplampen en een navigatiesysteem.

Motoren kwartet
Voor de Lybra Intensa wordt voorzien in het bekende motorenkwartet, te weten een vier- en vijfcilinder benzine, alsmede een vier- en vijfcilinder common rail JTD turbodiesel. Alle motoren worden gekoppeld aan een handgeschakelde vijfversnellingsbak. Wat betreft de benzinegestookte krachtbronnen gaat het om de 130 pk sterke 1.8 16V viercilinder en de 2.0 20V vijfcilinder (150 pk). Uiteraard beschikt de Lybra Intensa ook over de geroemde 115 pk sterke 1.9 JTD (max. draaimoment: 275 Nm bij 2.000 tpm).

Een regelrechte primeur in de Lybra Intensa is de nu nog sterkere 2.4 JTD vijfcilindermotor. Liefst 150 pk (was 140 pk) en een maximum koppel van 308 Nm bij slechts 1.800 krukasomwentelingen per minuut (was 304 Nm). Deze 2.4 JTD is het levende bewijs dat pure kracht en souplesse uitstekend kunnen samengaan met een spaarzaam brandstofverbruik en stilte in het interieur. In vergelijking met de vorige versie, heeft de 2.4 JTD op alle fronten winst geboekt: de sprint van 0 naar 100 km/u verloopt nu ééntiende seconde sneller (nu 9,4 tellen), de topsnelheid nam flink toe van 205 naar 212 km/u en het gemiddelde brandstofverbruik daalde daarentegen ligt naar 6,6 liter per 100 km in de gecombineerde cyclus.

2.0 en 2.4 JTD nu standaard met ESP
Qua veiligheid biedt de Lybra Intensa maximale bescherming. Zo omvat de standaarduitrusting 6 airbags (2 frontairbags, 2 zij-airbags en 2 window-airbags), gordels met elektronisch geregelde spanners (voor) en zogenaamde anti-submarining stoelen die het naar voren schuiven van het lichaam voorkomen. Ook het affabriek aanwezige brandpreventiesysteem (FPS) met automatische portierontgrendeling kan van levensreddende waarde zijn. Voorkomen is echter nog altijd beter dan genezen en dus kan de Lybra Intensa bestuurder in noodgevallen een beroep doen op meerdere actieve veiligheidssystemen. Zo is ABS met elektronische remkrachtverdeling standaard. Het elektronische stabiliteitsprogramma ESP Plus waakt over de koersstabiliteit van de auto. Middels diverse sensoren controleert het systeem de remkracht op de afzonderlijke wielen en het motorkoppel. Om sterke onder- dan wel overstuurreacties te voorkomen, grijpt de elektronische waakhond zonodig in. ESP is standaard op de 2.0 20V benzineversie en de 2.4 JTD; optioneel wat betreft de 1.9 JTD.

Twee carrosserievarianten
Volgens goed gebruik biedt Lancia de Lybra Intensa aan als sedan en als stationwagon. De auto heeft inmiddels zijn opwachting gemaakt in de showroom van de Lancia-dealer en is met de 1.8 16V motor onder de kap leverbaar vanaf 27.600,-. Voor de 2.4 JTD versie wordt een bedrag van 34.400,- in rekening gebracht. De meerprijs voor de stationwagon bedraagt steeds 1.300,-.