Programmabureau Advies Overheid.nl

Nieuwe website www.heerenveen.nl 2002 in gebruik

Niet alleen het centrum van Heerenveen is op de schop. Ook de website van de gemeente is compleet vernieuwd. Dat was wel nodig: de huidige site is alweer zo'n drie jaar oud. En dat is echt oud in de digitale wereld. Maandag 3 juni was het zo ver. 's Morgens om half negen heeft burgemeester Peter de Jonge de nieuwe 'Heerenveen.nl' in werking gesteld.

Dat deed hij in de centrale hal van het gemeentehuis waar een computer met internetaansluiting stond opgesteld en waarbij het beeld op groot scherm werd geprojecteerd. Als officile handeling heeft hij de stelling "De burgemeester moet door de bevolking worden gekozen?" ingetypt in het onderdeel 'forum'. De komende bezoekers van de site kunnen reageren op die stelling.

Zoals gezegd was het hoog tijd voor een nieuwe editie van de gemeentelijke website. In de loop van de tijd was de bestaande site een enorme etalage van allerlei informatie van en over de gemeente geworden. De bezoeker had steeds meer moeite om er zijn weg te vinden. Ook aan het onderhoud mankeerde het een en ander; sommige teksten waren wel erg lang over datum. In vergelijking met andere gemeenten ploegde Heerenveen snel achteruit.

Maanden is hard gewerkt om de nieuwe site op te zetten. Uitgangspunt was een site te krijgen die niet aanbodgericht is opgebouwd, maar juist vraaggericht. Dat betekent klusters vormen van onderwerpen die raakvlakken met elkaar hebben. Bijvoorbeeld: onder het kopje 'wonen' kun je een hele bult items bedenken. Van verhuisberichten, bouwaanvragen, huursubsidie, tot kapvergunningen. Uit het basisidee om logische groepen informatie te krijgen kwam ook voort de keuzemogelijkheid 'inwoners' en 'bezoekers'.

Een ander nieuw feit is dat het onderhoud van de verschillende site-onderdelen naar de functionele afdelingen gaat. Wijzigingen e.d. kunnen nu snel door degenen worden doorgevoerd die het weten. De nieuwe website is veel dynamischer. Elke week wijzigt het opstartscherm omdat er artikelen uit Crackstate Nijs zullen staan. Verder zullen persberichten bij verschijnen onmiddellijk op de site komen. Als service voor de burger zullen vijftig aanvraagformulieren worden gepresenteerd die men kan downloaden. Er komt een forum waarop bezoekers op stellingen kunnen reageren, of zelf een stelling kunnen poneren.
(Persbericht gemeente Heerenveen)

www.ictu.nl