PTC laat studenten Werktuigbouw TU Delft klimmen
Toekomstige werktuigbouwers ontwerpen en bouwen kabelfiets met PRO/ENGINEER 's Hertogenbosch, 06/10/2002

7 juni jl. vond de jaarlijkse Ontwerpwedstrijd voor Werktuigbouw van de Technische Universiteit Delft plaats. PTC, marktleider op het vlak van ontwerpsoftware voor productontwikkeling, is een belangrijke sponsor van het evenement. De Ontwerpdag stond dit jaar volledig in het teken van het thema klimmen en vond plaats op het voorplein van de faculteit Werktuigbouw van de TU Delft. Met behulp van PTC's ontwerpsoftware Pro/ENGINEER moesten de eerstejaarsstudenten na een cursus van 40 uur een kabelfiets ontwerpen en vervaardigen. De cursus maakt deel uit van hun studie. PTC sponsort deze ontwerpdag in het kader van haar Partnership for Innovative Learning (PIL) -programma.

20 groepen van 8 eerstejaarsstudenten presenteerden op 7 juni hun ontwerpen. De opdracht luidde: ontwerp een mechanisme die het mogelijk maakt om fietsend recht omhoog te bewegen langs een kabel die aan een kraan is bevestigd. Ouderejaarsstudenten konden zich inschrijven voor de wedstrijd Kleefklimmer. Deze deelnemers, in teams van maximaal 3 personen, lieten zien wat zij hebben bedacht en gebouwd om zichzelf tegen de muur en langs het plafond voort te bewegen.

De jury bestond o.a. uit prof.dr.ir. Peter Wieringa, de hoofdredacteur van het vakblad Ingenieur E. v.d. Brink en directieleden van mede-sponsoren Stork en Festo. De Kleefklim-installaties werden beoordeeld op snelheid en energieverbruik, techniek en originaliteit. Ook kon het publiek met applaus aangeven welke hun favoriet is. Met een door de jury voldoende beoordeeld product konden de deelnemers naast een geldbedrag maximaal 2 studiepunten verdienen.

Ruud Visser, docent aan de TU Delft en coördinator van de Ontwerpdag 2002: "Werken met ontwerp- en productiesoftware is een belangrijk onderdeel van de studie Werktuigbouw. Wij stimuleren dat d.m.v. onze Ontwerpdag en maken daarbij dankbaar gebruik van het aanbod van PTC."

Michael Hillewaert, Regional Director PTC Benelux: "Deze ontwerpdag past precies in de doelstelling van ons PIL-programma: jonge mensen met ontwerpsoftware fantastische producten laten maken, die de test met de realiteit aankunnen. Een mooi inititatief om hun creativiteit te stimuleren en hen tegelijk op de arbeidsmarkt voor te bereiden."

PTC Partnership for Innovative Learning (PIL)
Met het PIL-programma wil de PTC de technologische bagage van leerlingen uit het middelbaar en hoger onderwijs vergroten. In Nederland heeft PTC al een aantal partnerships met universiteiten, hogescholen en opleidingscentra waarbij deze vrijwel gratis gebruik kunnen maken van haar ontwerpsoftware. Wereldwijd gebruiken reeds meer dan een miljoen studenten Pro/ENGINEER in hun lesprogramma.

Fotomateriaal van de Ontwerpdag is beschikbaar via NewsenginePR. Neem contact op met Ineke Tiesinga, 020 5672170 of
ineke.tiesinga@newsenginepr.com

---
END

---
Over PTC (www.ptc.com)
PTC (Nasdaq: PMTC) ontwikkelt, verkoopt en ondersteunt softwareoplossingen waarmee fabrikanten superieure producten sneller op de markt kunnen brengen dan hun concurrenten tegen lagere kosten. PTC is 's werelds grootste softwarebedrijf op het vlak van
productontwikkeling, met wereldwijd meer dan 33.000 klanten.
PTC Benelux, Jerome La Fontaine, Sales & Marketing Support, Reitscheweg 7P, 5232 BX 's-Hertogenbosch, T: + 31 (0)73-6442705, F: + 31 (0)73-6443055, E: Jlafontaine@ptc.com