Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVA 2002.1870
datum
7-06-2002

onderwerp
MKZ Korea

bijlagen
1

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de schriftelijke vragen gesteld door de heer Atsma (CDA), ingezonden op 29 mei 2002 (kenmerk 2010210740).

datum
7-06-2002

kenmerk
VVA 2002.1870

bijlage

1.
ja

2.
Het risico van insleep van het mond- en klauwzeervirus vanuit een ander land in Nederland is altijd aanwezig. Daarom informeert het Ministerie van LNV reizigers op verschillende manieren over maatregelen die de reizigers zelf kunnen nemen om insleep van een besmettelijke dierziekte te voorkomen. In verband met het WK voetbal zullen meer reizigers dan normaal naar Zuid-Korea reizen, hoewel het doel van deze reizigers niet agrarische gebieden zal betreffen. Omdat het dichtstbijzijnde voetbalstadion op 38 kilometer afstand van het gebied met de uitbraken ligt, is er geen groot risico.

3.
De Europese Unie heeft inmiddels de lidstaten opgeroepen reizigers te informeren en de controlerende overheidsinstellingen extra alert te laten zijn op het meebrengen van producten van dierlijke oorsprong door terugkerende reizigers.

De maatregelen die Nederland heeft genomen zijn de volgende: * De KLM die 5 dagen in de week van Seoul op Schiphol vliegt zal folders uitdelen met informatie voor reizigers; * De ANVR zal in zijn journaals naar 2500 reisagenten en 212 toeroperators aandacht besteden aan MKZ in Zuid-Korea en zal ook verwijzen naar de LNV-internetsite met reizigersinformatie; * De douane en de RVV is gevraagd om extra alert te zijn bij vluchten die uit Zuid-Korea terug komen;
* Er zijn voor de eerstkomende periode geen chartervluchten gepland van Seoul naar Schiphol. LNV zal worden gewaarschuwd als deze alsnog komen, zodat ook deze passagiers gewaarschuwd kunnen worden;
* Er is contact met de KNVB om reizigers via de KNVB te waarschuwen. Omdat er volgens de KNVB minder dan 100 mensen naar Zuid-Korea gaan, zal een waarschuwing via een Nederlandse voetbalsite niet veel extra veiligheid opleveren. Bovendien worden deze mensen al gewaarschuwd via de KLM.

4
Zoals al in eerdere correspondentie met de Tweede Kamer is vermeld is er sprake van een actief beleid om met andere landen te discussiëren over het vaccineren tegen mond- en klauwzeer. Deze discussies zijn en worden gevoerd met onder andere Europese lidstaten. Vorige week was er een OIE-bijeenkomst. Ook daar hebben Nederlandse woordvoerders zich sterk gemaakt om vaccineren om enigerwijze mogelijk te maken.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van het Atsma (CDA) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over de MKZ-uitbraak in Zuid-Korea. (Ingezonden 28 mei 2002)

1
Kent u de berichtgeving over de verspreiding van MKZ in Zuid-Korea? 1

2
Deelt u de inschatting dat de grote aantallen Europese voetbalfans die Zuid-Korea zullen bezoeken in verband met het wereldkampioenschap voetbal een potentieel besmettingsrisico voor Europese landen vormen?

3
Vindt u dat alles in het werk moet worden gesteld om de Europese Unie te bewegen maatregelen te nemen om besmetting tegen te gaan? Zo ja, welke actie heeft u ondernomen en wat kunt u nog gaan ondernemen vóór aanvang van het Wereldkampioenschap voetbal?

4
Vindt u het zinvol om het preventief enten aan te kaarten zodat het non-vaccinatiebeleid waar de organiserende landen van het WK-voetbal, Zuid-Korea en Japan, voorstander van zijn, doorbroken kan worden? Zo ja, welke actie kunt u ondernemen?

1 Zie de Telegraaf van 21 mei jl. ('Atsma vreest verspreiding MKZ door WK') en Trouw van 22 mei jl. ('MKZ dreigt voetbalfeest Zuid-Korea te verstoren').

up Reageren
Homepage

---