Provincie Utrecht

Persbericht

Praktijkervaringen met collectieve afvalinzameling op bedrijventerreinen

07-06-2002
Het realiseren van duurzame bedrijventerreinen is een speerpunt in het provinciaal milieubeleidsplan van de provincie Utrecht. Collectieve afvalinzameling is daarbij een belangrijk thema. De provincie heeft samen met gemeenten en bedrijvenverenigingen een aantal projecten uitgevoerd rond collectieve afvalinzameling op bedrijventerreinen. De ervaringen met deze projecten zijn opgenomen in een praktische brochure.

In de brochure Collectieve afvalinzameling op bedrijventerreinen wordt ingegaan op de voordelen van collectieve afvalinzameling, op succesfactoren en verbeterpunten. Op basis van de opgedane ervaringen is ook een concreet stappenplan in de brochure opgenomen. De provincie Utrecht wil met de brochure ondersteuning bieden aan nieuwe gemeentelijke initiatieven voor collectieve afvalinzameling op bedrijventerreinen.

Voordelen, succesfactoren en aandachtspunten
Kostenbesparing, vermindering van transportkilometers en bevordering van gescheiden inzameling van afvalstromen zijn belangrijke voordelen die behaald kunnen worden. Het succes van collectieve inzameling wordt onder andere bepaald door de betrokkenheid van een bedrijvenvereniging, een initiërende rol van de gemeente, een zakelijke aanpak en veel aandacht voor en communicatie met belanghebbenden. De realisatie kan stagneren doordat bedrijven zich niet altijd verplicht voelen tot deelname. Ook goede afspraken over financiering en draagvlak bij de afvalinzamelaars zijn belangrijke aandachtspunten.

De brochure wordt verstuurd naar onder andere gemeenten, bedrijvenverenigingen en Kamer van Koophandel.

Meer informatie: Annemieke van Leeuwen, telefoon 030 2583151 of Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl